fbpx

Aplikacije za krepitev inteligence: 7 aplikacij, ki vas vsak dan naredijo pametnejše

Foto: Jeshoots/Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Inteligenco je mogoče definirati in meriti na več načinov. Ta je sicer večinoma konstantna, lahko pa delate na sebi in izboljšate nekatere intelektualne veščine. Izboljšate lahko na primer veščine, kot so kritično mišljenje, logika in znanje o različnih temah. Več aplikacij vam lahko pomaga spodbuditi in usposobiti možgane na teh področjih in te vam razkrivamo v prispevku. Z vsakodnevno uporabo teh aplikacij lahko pridobite določeno mero »inteligentnosti«.

1. Aplikacija – Deepstash

Foto: deepstash.com

Če ste kdaj želeli prebrati najbolj informativne vsebine na spletu ali izvedeti več o novih knjigah, je Deepstash prava stvar za vas. To je družabna platforma, kjer lahko delite odlomke iz člankov, knjig ali ustvarite svojo vsebino. Vsebina je razdeljena na psihologijo, znanost, finance, zdravje in fitnes itd. Deepstash predstavlja najbolj zapletene informacije v zelo jedrnati obliki. Izberite želene teme in aplikacija vam bo ustvarila prilagojen vir. Nato se lahko naučite novih informacij s hitrim branjem zavihkov s povzetki namesto celotnega članka ali knjige. Le tega pa lahko “shranite” in ustvarite svojo osebno knjižnico znanja. Odločite se lahko za različico Pro za ročno izbrane ideje, intuitivne filtre in funkcionalnost brez povezave.

2. Aplikacija – Blinkist

Foto: blinkist.com

Za branje knjige sta potrebna čas in potrpežljivost. Vendar pa je lahko umestitev bralne navade v natrpan dnevni urnik precej zahtevna. Blinkist pomaga zapolniti to vrzel tako, da v kratki 15-minutni predstavitvi ponudi ključne vpoglede iz katerekoli knjige, saj ustvari 15-minutne povzetke knjig. Za razliko od Deepstasha se osredotoča samo na neumetnostne knjige. Blinkist združuje zvočne in e-knjige. Knjige lahko izbirate tematsko ali po vaših željah. Za določen dostop pa potrebujete premium različico.

3. Aplikacija – Elevate

Foto: elevateapp.com

Elevate je nagrajena aplikacija za usposabljanje možganov. Uporablja izkušene metode, ki pomagajo izboljšati mentalno matematiko, spomin, besedni zaklad in slovnico. Aplikacija uporablja zabavne igre in dejavnosti za izboljšanje različnih veščin. Elevate za oceno spretnosti uporablja lestvico, imenovano Elevate Proficiency Quotient (EPQ). V aplikaciji je približno 40 mini iger, tako da se vaje nikoli ne ponovijo. Glede na neodvisno študijo lahko Elevate poveča vašo akademsko uspešnost do 69%. Izkoristite lahko sedem dnevno brezplačno preizkusno različico in preverite, ali je Elevate vreden vašega časa.

4. Aplikacija – Ted

Foto: ted.com

TED je neprofitna organizacija, ki predstavlja zelo informativne ideje v obliki kratkih pogovorov. Tako imenovani miselni voditelji stisnejo desetletja izkušenj in znanja v močne 18-minutne pogovore. Zajete teme segajo od znanosti in tehnologije do osebne rasti in globalnih vprašanj. Z aplikacijo lahko vsak dan spoznate novo idejo. To vam lahko drastično pomaga razširiti obseg svojega znanja. Poleg podrobnih pogovorov ima aplikacija tudi namenski razdelek podcast. Tam boste našli podcaste, ki se osredotočajo na določene teme. TED ima na primer podkaste, osredotočene na zdravje, oblikovanje, poslovanje, podnebje in druge zanimive teme. TED ima sistem izbire kategorij za personalizacijo krme. Videoposnetke lahko tudi filtrirate po trajanju in v približno 100 jezikih.

5. Apliakcija – CuriosityStream

Foto: curiositystream.com

CuriosityStream je vodilna svetovna storitev pretakanja dokumentarnih filmov. Omogočajo vam, da se naučite novih konceptov in izboljšate globino svojega znanja. Z visokokakovostnimi dokumentarci se lahko naučite veliko o naravi, astronomiji, zgodovini ali prehrani. Poleg številnih kategorij in naslovov ima platforma tudi poseben del za otroke, ki se imenuje Curiosity KIDS. Prav tako se na platformo vsak teden dodajajo novi naslovi. To pomeni, da vam nikoli ne bo zmanjkalo vsebine za ogled.

6. Aplikacija – Refind

Foto: refind.com

Refind je aplikacija za pisanje člankov, ki vam lahko pomaga pridobiti napredno znanje o katerikoli temi. Tako kot Deepstash ustvarja zelo oseben vir, ki temelji na vaših interesih. Pri prijavi morate izbrati teme, oceniti povezave in slediti razmišljanjem in publikacijam. Bolj ko komunicirate s predlogi v aplikaciji, natančnejši bo vir. Refind vas spodbuja, da preberete sedem člankov na dan, ter s tem širite svoje znanje. Če nimate časa za branje članka, jih lahko poslušate. Na primer, če vas zanima znanost, lahko spremljate in berete članke iz NASA, MIT Technology Review, TED in drugih. Refind ima eno najboljših personaliziranih vsebin. Tako imate dostop samo do vrste različnih vsebin, ki so vam všeč.

7. Apliakcija – Uptime

Foto: uptime.app

Če težko berete dolge članke in na stotine strani, je Uptime popolna aplikacija za vas. Knjigo, tečaj ali dokumentarni filme si lahko pogledate v kratkih povzetkih. Uptime ponuja vpoglede in povzetke vsake knjige v obliki zgodb, podobni Instagramu. V premium različici lahko dostopate do neomejenega števila knjig, tečajev, prilagojenih vsebin in več. Vendar pa bo Uptime dal najboljše rezultate, če ga uporabljate kot dopolnilno orodje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!