fbpx
Foto: envato

Živila, ki spodbujajo naravno proizvodnjo kolagena

Zadnjič posodobljeno: :

Si želite napeto mladostno kožo in ne želite lepotnih posegov? Enostavno, spremenite svojo prehrano. Rezultati bodo hitro vidni.

Hrana ima ključno vlogo, ko gre za proizvodnjo kolagena. Zahvaljujoč tej beljakovini je koža videti mlajša, bolj elastična in ima boljšo teksturo.

Seveda si vsi želimo takšno kožo, a namesto da bi porabili denar za drage kreme in lepotne posege, bo morda dovolj, da malo prilagodite svojo prehrano.

Uravnotežena prehrana, ki vključuje svežo in zdravo hrano, je bistvenega pomena za splošno počutje. Ona je tista, ki med drugim ohranja kožo zdravo. Mladostni videz kože je povezan s tem, kaj jeste, in proizvodnje kolagena.

Kolagen je beljakovina, ki daje vaši koži strukturo, elastičnost in pomaga pri procesu staranja. Z njegovo pomočjo izgine bledica kože, če je je dovolj, pa se gube pojavljajo veliko počasneje.
Nekatera živila lahko povečajo količino kolagena in to moramo upoštevati pri izbiri hrane, ki jo bomo zaužili.

Zdrava hrana. Foto: Brooke Llark / Unsplash

Piščanec

Piščanec vsebuje vezivno tkivo, zato je glavni vir kolagena. Piščančji hrustanec je bogat vir kolagena, ki je dober za kožo in sklepe ter za zdravljenje artritisa.
Če torej uživate zdrave količine mesa v kombinaciji s priporočenimi dnevnimi količinami zelenjave, potem svoji koži zagotovite potrebna hranila za lep in mladosten videz.

Paradižnik

Paradižnik je bogat vir vitamina C, ki je izjemno pomemben za proizvodnjo kolagena. Že en paradižnik v vašem obroku lahko prispeva do 30 odstotkov proizvodnje kolagena.
Paradižnik se ponaša tudi z veliko količino likopena, močnega antioksidanta, ki je pomemben za kožo.

S prehrano do bolj napete kože. Foto: Jannis Brandt/ Unsplash

Beljak

Jajčni beljak vsebuje vezivno tkivo, ki ima ogromne količine prolina, potrebnega za proizvodnjo kolagena. Jajčni beljak je najbolje jesti za zajtrk.

Citrusi

Kolagen potrebuje veliko vitamina C, in ker so citrusi bogati z vitaminom C, je vsekakor priporočljivo, da jih čim več vključite v svojo prehrano.
Agrumi, kot so pomaranče, grenivke in limone, so odlični za to, iz njih pa lahko naredite odlično sadno kupo.

Česen

Česen lahko med kuhanjem dodajamo številnim jedem, pomemben pa je pri proizvodnji kolagena.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!