fbpx

Audi R8 ABT XGT: dirkaški po duši, z dovoljenjem za cesto

Ultimativni hibrid hitrosti in stila

ABT XGT
Foto. ABT

Zamislite si: dirkalnik, ki se prelevi v cestno vozilo. Audi R8 ABT XGT, rojen iz dirkaške genetike ABT Sportsline, povezuje svet dirk in cest z razkošjem ekskluzivnosti. Omejena serija 99 kosov, vsak za 598.000 evrov, ta superšportnik ni zgolj presežek inženirstva, ampak tudi zbirateljska redkost.

ABT XGT je izraz dirkaške dediščine, zgrajen na osnovi Audi R8 LMS GT2. S 5.2-litrskim V10 motorjem, ki proizvaja 640 konjskih moči, XGT doseže hitrost do 310 km/h. V kombinaciji s 7-stopenjskim S-tronic menjalnikom in izključno zadnjim pogonom, ponuja neprekosljivo dirkaško izkušnjo.

Foto. ABT

Vizualno zvest svojemu dirkaškemu izvoru, XGT združuje mogočno strešno zajetje zraka in velikansko zadnje krilce. Notranjost ohranja dirkaški duh s polno varnostno kletko in prilagojenim dirkaškim nadzornim pultom, kljub temu pa vključuje elemente, kot so ročna zavora in vzvratna kamera, za vsakodnevno uporabnost.

Foto. ABT
Foto. ABT

Notranjost je prav tako dirkaška, s popolno varnostno kletko in dirkaško armaturno ploščo. Kljub temu, da je vozilo namenjeno cestni uporabi, so obdržali elemente kot so ročna zavora, centralno zaklepanje, vzvratna kamera in imobilizator. Razvijalci so poskrbeli, da je XGT, kljub svojemu dirkaškemu izvoru, prilagojen in udoben za vsakdanjo vožnjo.

Foto. ABT

Razvoj ABT XGT je bil dvoletni podvig, ki odraža dediščino ABT Sportsline v motošportu, zlasti v dirkanju DTM. Avto je bil temeljito preizkušen na stezah, kot so Nürburgring Nordschleife, Sachsenring in Hockenheimring, s strani profesionalnih voznikov za fino nastavitev njegovega obnašanja na cesti, vodenja in pospeševanja. Ta skrbni proces zagotavlja, da XGT ponuja nekompromisni dirkaški občutek, hkrati pa je primeren za vsakodnevno vožnjo.

Audi R8 ABT XGT je več kot superšportnik; je triumf inženirstva, ki združuje surovo moč dirkalnika z eleganco in praktičnostjo cestnega vozila. Z omejeno produkcijo in izjemnimi tehničnimi specifikacijami, XGT ni zgolj avto – je legenda na štirih kolesih, ki zadovolji tako adrenalinske navdušence kot tudi zahtevne zbiratelje. Audi s tem modelom znova utrjuje svoj sloves kot pionir v izdelavi vozil, ki presegajo meje običajnega.

Audi R8 ABT XGT tako predstavlja vrhunec v evoluciji superšportnih avtomobilov, saj združuje vznemirjenje dirkanja s praktičnostjo cestnega avtomobila. To izjemno vozilo, ki so ga razvili pri ABT Sportsline v sodelovanju s podjetjem Scherer Sport, je v bistvu cestno legalna različica dirkalnega avtomobila R8 LMS GT2. Gre za omejeno serijo, saj je bilo izdelanih le 99 enot, vsaka po ceni od 599.200 € (približno 653.000 $).

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.