Beneški filmski festival 2019: najboljši filmi s festivala

Najboljši filmi z Beneškega filmskega festivala

Beneški filmski festival 2019 je svojo 76. izdajo zaključil 8. septembra, presenetil številne obiskovalce in na enem mestu združil umetnike, ki so pokazali, kako nastajajo odlične umetniške stvaritve, ki si jih je vredno ogledati. Že veste, kateri so najboljši filmi z Beneškega filmskega festivala?

S kakšnimi presenečenji je postregel Beneški filmski festival 2019? Nihče se ni bi mislil, da bo na letošnji prireditvi v roke zlatega leva dobil klovnovski princ kriminala Joker (sedem nominacij), ki je delo produkcijske hiše Warner Bros – nagrada znova dokazuje, da smo vstopili v filmsko ero, ko junaštva in znanstvenofantastične moči zabavajo množice po svetu, tudi filmsko komisijo, ki je naposled nagrade tudi podeljevala.

Presenečenjem ni konca, saj je srebrnega leva oziroma veliko nagrado žirije prejel kontroverzni veteran Roman Polanski, ki se je v filmu An Officer and a Spy (šest nominacij) ukvarjal z vprašanjem reprezentacije spola in vplivom gibanja #MeToo (gibanje proti spolnemu nadlegovanju) na filmsko industrijo.

Sicer si je žirija v kategoriji Venezia 76, ki jo je sestavljalo sedem predstavnikov, ogledala 21 filmov, med katerimi smo izbrali tiste, ki so si po mnenju uporabnikov (ki so si filme že uspeli že ogledati) spletnega mesta IMDb zaslužili najvišjo oceno – ali bodo ti navdušili tudi preostanek sveta, bomo izvedeli, ko se začnejo predvajati še v kinematografih!

Najboljši filmi z Beneškega filmskega festivala 2019:

Kriminalni triler

Joker (2019)

Ocena na IMDb: 9,6
Ocena filmskih kritikov: 75 (od 100)

Joker je nikoli povedana zgodba o najbolj znanem negativcu v stripovskem svetu. Upodobilo ga je že nekaj filmskih legend, 3. oktobra pa bo tudi slovensko občinstvo videlo, kako se bo v vlogi inteligentnega kriminalca, ki ga družba nikoli ni upoštevala in ga je vedno zavračala, znašel Joaquin Phoenix. Po mnenju žirije z Beneškega filmskega festivala mu je to odlično uspelo.

Komična drama

Marriage Story (2019)

Število nominacij: 8
Število nagrad: 0
Ocena na IMDb: 7,9
Ocena filmskih kritikov: 95 (od 100)

Marriage Story je sočuten in boleč prikaz, kako razpada zakonska zveza (in družina) med osebama, ki kljub vsemu ostaneta skupaj. Pravni sistem ločitve je zasnovan tako, da vse razdeli – ljudi, družino, premoženje in čas –, zato je avtor filma želel prikazati drugačen pogled na razhod: brez sodišč, dokumentov in pravil. Film je protistrup za ločitev.

Znanstvenofantastični triler

Ad Astra: Pot do zvezd

Število nominacij: 8
Število nagrad: 0
Ocena na IMDb: 7,9
Ocena filmskih kritikov: 81 (od 100)

Inženir vojaške enote (Brad Pitt) raziskuje galaksije, da bi našel svojega očeta, ki je pred 20 leti izginil na misiji iskanja življenja izven Zemlje. Na poti v osončje odkrije skrivnosti, ki ogrožajo človeški obstoj in njegovo mesto v vesolju. Poleg tega da bodo gledalci uživali v izjemni zgodi, bo to (po pričevanju ustvarjalca filma Jamesa Graya) najbolj realističen prikaz potovanja v vesolje, ki je bil kdajkoli prikazan v filmu.

Drama

Waiting for the Barbarians (2019)

Število nominacij: 8
Število nagrad: 0
Ocena na IMDb: 7,8
Ocena filmskih kritikov: /

Mirovni sodnik in skrbnik izoliranega obmejnega naselja na meji se veseli upokojitve vse do prihoda polkovnika Jolla, katerega naloga je poročati o dejavnostih barbarov in o varnostnih razmerah na meji. Joll opravi vrsto neusmiljenih zasliševanj in mučenj, kar mirovne sodnika vodi krize slabe vesti in upora.

Drama

Martin Eden (2019)

Število nominacij: 8
Število nagrad: Volpi, najboljši igralec (Luca Marinelli)
Ocena na IMDb: 7,0
Ocena filmskih kritikov: 50 (od 100)

Martin Eden se s prizadevanjem za samoizobraževanje bori zato, da bi kljub svojim proletarskim okoliščinam dosegel mesto med literarno elito.

Drugi najboljši filmi z Beneškega filmskega festivala:

Animacija No.7 Cherry Lane (2019): nagrada za najboljši scenarij v kategoriji Venezia 76
Dokumentarni film The Mafia Is No Longer What It Used to Be (2019): posebna nagrada žirije v kategoriji Venezia 76
Drama Atlantis (2019): nagrada za najboljši film v kategoriji Orizzonti
Drama Verdict (2019): posebna nagrada žirije v kategoriji Orizzonti
Dokumentarni film Babenco: Tell Me When I Die (2019): najboljši dokumentarni film o kinu v kategoriji Venice Classic
Drama You Will Die at 20 (2019): nagrada za najboljši prvenec v kategoriji Venice Award for a Debut Film

Dodatne Informacije

Več informacij:
labiennale.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
10 najboljših komedij vseh časov po IMDb-ju