Bentley Bentayga – SUV-veren med športnimi terenci s kar 600 konji!

Bentley Bentayga
Zadnjič posodobljeno: :

Bentley Bentayga je definitivno SUV-veren med športnimi terenci, saj gre za terenca o katerem lahko govorimo zgolj in samo v superlativih- najbolj ekskluziven, najhitrejši, najzmogljivejši, najbolj prestižen. Bentley si je z Bentaygo, ime, ki si ga je sposodil pri spektakularnem vrhu Roque Bentayga na Kanarskih otokih, vsekakor zadal ''skromen'' cilj. No Betayga pa ne bo ostal edinček, saj Britanci zaradi velikega zanimanja kupcev že kujejo naraščaj.

SUV Bentley Bentayga je definitivno novi vladar med športnimi terenci in sploh prvi Bentleyev avtomobil te sorte. Kakopak vstop Britancev na ta trg ni bil skromen, ampak so vanj zakorakali suv-everno, s 2,4-tonskim SUV-om, ki lahko drvi preko 300 km/h na uro, a ne velja le za najhitrejšega, ampak tudi za najbolj prestižnega in najbolj ekskluzivnega športnega terenca na svetu. Silovito moč mu dostavlja 6,0-litrski motor W12, ki premora za SUV-a nepredstavljivih 600 ”konjev” (447 kW) in 900 njutonmetrov navora , ki je na razpolago od 1250 do 4500 vrtljajev na minuto.

Bentley Bentayga je SUV, ki mu na svetu ni para.
Bentley Bentayga je SUV, ki mu na svetu ni para.

Na vsa štiri 20- do 22-palčna kolesa (stalni štirikolesni pogon) moč prenaša 8-stopenjski samodejni menjalnik, ki 5,1 dolgo mrcino od 0 do 100 spravi v pičle 4,1 sekunde in omogoča, da preseže magično mejo 300 km/h za en km/h. Če je to dobra novica za petične kupce, pa se zdi slaba za naš planet. A ne spet tako zelo. Zahvaljujoč sistemu start/stop z možnostjo vožnje z zaletom in občasnemu izklapljanju šestih valjev je izpust CO2 zamejen na 292 gramom na kilometer.

PREBERITE ŠE: Bentleyeva moderna interpretacija GT kupeja sliši na ime EXP-10 speed six

https://youtu.be/9RLol0mweX8
Bentley nas je s športnim terencem začel dražiti že leta 2012, dobre tri leta kasneje pa smo ga le dočakali. Z njim so Britanci, kot pravijo, stopili iz svoje cone udobna, kljub temu pa se po njem pretaka ”modra kri”. Terenec ne želi biti trendovski, oblikovalci so zato iskali brezčasno linijo s čudovitimi okroglimi LED-žarometi, ki bi petične kupce zapeljevala mnogo let. Seveda so zato napeli mišice in možgane tudi pri mehanski in tehnični opremi. Imel naj bi odlične vozne lastnosti za kar gre zahvala predvsem ekstra elektronskim sistemom stabilizacije avtomobila (Bentley Dynamic Ride) ter zračnemu vzmetenju, ki z ozirom na teren omogoča štiri različne nastavitve, hkrati pa lajša tudi nalaganje v prtljažnik.

Bentayga je prežeta s presežniki.
Bentayga je prežeta s presežniki.

S svojimi ročnimi spretnostmi so sami sebe prekosili tudi člani ekipe zadolženi za notranjost, kjer med drugim najdemo kopico ročno izdelanih elementov, snemljive 10,2-palčne Android tablice Bentley Entertainment Tablet, 8-palčni zaslon povezan s 30 GB prostora za shranjevanje, na voljo pa so tudi trije zvočni sistemi (najrazkošnejši ima kar 18 zvočnikov) in jedilni servis v prtljažniku. Novost ne bo poceni, a tega v resnici nihče ni pričakoval. Zanj boste morali odšteti najmanj 220 tisoč evrov, s čimer pa si že preko 4 tisoč močno zainteresiranih kupcev pretirano ne beli glave.

Dodatne Informacije

Več informacij:
bentleymotors.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Porsche Taycan Cross Turismo – Je to najbolj vroči električni karavan vseh časov?