Božične skladbe naj bi slabo vplivale na naše duševno zdravje

Odlična novice za vse Grinche povsod po svetu: prevelika količina božične glasbe je po mnenju klinične psihologinje slaba za naše duševno zdravje.

Izkazalo se je, da božične pesmi dejansko omejijo naše mišljenje in nismo sposobni misliti na nič drugega, kot pa na božične radosti. Psihologinja Linda Blair pravi, da bi lahko imelo neprekinjeno poslušanje skladb, kot je Santa Claus is Coming to Town, med drugim tudi negativen vpliv na naše možgane. “Ljudje, ki delajo v nakupovalnih centrih v času božiča, morajo izklopiti božično glasbo, saj se sicer ne zmorejo osredotočiti na karkoli drugega,” je povedala za Sky News. “Vso svojo energijo porabijo za to, da poskušajo preslišati to, kar poslušajo.”

Prevelika količina božičnih skladb naj bi imela na naše duševno zdravje negativen vpliv.
Prevelika količina božičnih skladb naj bi imela na naše duševno zdravje negativen vpliv.

Študija iz leta 2005 pa ugotavlja, da pravo razmerje med skladbami in prazničnimi vonji pozitivno vpliva na okolje v nakupovalnih centrih in tako dela potrošnike srečnejše. To tudi pomeni, da ljudje v trgovinah zapravijo več.
Eric Spangenberg, ki je proučil vpliv praznične glasbe na potrošnjo, navaja, da so nekatere skladbe bolj učinkovite kot druge. Počasnejši ritmi kupce upočasnijo, kar pomeni, da bodo v nakupovalnem centru ostali dlje, zaradi hitrejših ritmov pa so posledično hitrejši.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!