fbpx

Buon Appetito? Bonton v italijanskih restavracijah

Bonton v italjanskih restavracijah

Bonton v italjanskih restavracijah
Foto. Josh/Unsplash

Nič ni tako kot obilen krožnik testenin, okusna pica ali osvežujoč sladoled, ki bi potešil naše želje. Italijansko kuhinjo obožujejo po vsem svetu, vendar si je pomembno zapomniti, da prinaša tudi vrsto običajev in manir, ki jih je treba upoštevati. Od naročanja do dajanja napitnin, obstaja več pogostih napak v bontonu, ki jih ljudje delajo v italijanskih restavracijah.

Obedovanje v italijanski restavraciji je čudovita izkušnja, vendar si je treba zapomniti, da prihaja s svojimi običaji in manirami in bontonom. Če se izognete tem desetim napakam v bontonu, ne boste le izkazali spoštovanja do italijanskih kulinaričnih tradicij, ampak boste tudi izboljšali svoje jedilne izkušnje. Torej, naslednjič, ko boste v italijanski restavraciji, ne pozabite na to.

Foto: Jaknovičov/Pexels

Napačna izgovorjava elementov menija

Pomembno je vedeti, kako pravilno izgovoriti elemente menija. Če niste prepričani, kako nekaj povedati, naj vas ne bo strah vprašati natakarja za navodila. Vendar ne poskušajte ponarediti italijanskega naglasa ali uporabljati pretiranih gest; bolje je biti spoštljiv in ponižen.

Naročanje testenin z napačno omako

Vsaka oblika testenin ima posebno omako, ki jo najbolje dopolnjuje. Špageti se na primer dobro ujemajo s paradižnikovimi omakami, fettuccine pa s smetanovimi omakami. Ne naredite napake in ne naročite testenin z napačno omako – to lahko velja za veliko kulinarično napako v Italiji.

Ne pustite prostora niti za sekundo

V Italiji sta običajno dve jedi: prva jed iz testenin ali juhe in druga jed iz mesa ali rib. Če naročite prvo jed, poskrbite, da boste prihranili prostor za drugo. To je znak spoštovanja do kuharja in restavracije.

Bonton v italjanskih restavracijah
Bonton v italjanskih restavracijah. Obedovanje v italijanski restavraciji je čudovita izkušnja, vendar si je treba zapomniti, da prihaja s svojimi običaji in bontonom.
Foto: Mikita/Unsplash

Dodajanje parmezana morskim jedem

V Italiji se sir redko uporablja k morskim jedem. Dodajanje parmezana testeninam z morskimi sadeži ali rižoti velja za veliko napako. Če niste prepričani, ali dodati sir ali ne, vprašajte svojega strežnika za nasvet.

Rezanje testenin z nožem

Italijani svojih testenin nikoli ne režejo z nožem; velja za necivilizirano. Namesto tega testenine vrtijo na vilice, po potrebi z žlico. Rezanje testenin z nožem je v italijanskih restavracijah velik prepoved.

Brez uporabe krožnika za kruh

Če je na mizi košara za kruh, uporabite priložen krožnik za kruh. Ne odtrgajte kosa kruha in ga ne pojejte neposredno iz košare; saj to velja za nehigiensko.

Naročilo kapučina po obroku

V Italiji je kapučino izključno pijača za zajtrk. Naročanje enega po obroku velja za nenavadno in neprivlačno. Namesto tega se odločite za espresso ali digestiv, kot je limoncello.

Zamenjava jedi

Italijani so ponosni na svoje kulinarične tradicije in recepte. Prositi za zamenjavo ali spremembo jedi se lahko razume kot nespoštljivo. Če imate prehranske omejitve, je najbolje, da se predhodno pozanimate o jedilniku.

Ne dokončate krožnika

Puščanje hrane na krožniku v Italiji velja za potrato. Pomembno je, da naročite le tisto, kar lahko pojeste, in v znak spoštovanja do kuharja dokončate krožnik.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.