fbpx

Canon EOS R5: brezkompromisni paradni konj, ki postavlja nove standarde

Canon je napovedal EOS R5, daleč najboljšo brezzrcalno kamero polne velikosti, ki so jo kadarkoli naredili!

Po EOS R iz leta 2018 in lanskem cenejšem modelu EOS RP, se Canon vrača na trg z EOS R5, z resnim profesionalnim paradnim konjem s ceno, ki se ujema s specifikacijami. Zanjo bomo morali konec odšteti kar 4.850 evrov (samo telo), kar pomeni, da je to Canonova druga najdražja kamera, takoj za novim 1D X Mark III DSLR.

Canon EOS R5 posname fotografije z ločljivostjo 45 MP pri hitrosti do 20 sličic na sekundo. Na voljo je tudi mehanska zaklopka, ki omogoča hitrost fotografiranja do 12 sličic na sekundo. Zajemate lahko vrhunske kinematografske videoposnetke 12-bitne oblike RAW 8K ali posnamete posnetke v 4K (4:2:2, 10-bitni) z do 120 sličicami na sekundo, s čimer boste ustvarili izjemne učinke počasnih posnetkov. Za tiste, ki potrebujejo najvišjo kakovost 4K, način fotoaparata 4K HQ reproducira osupljive podrobnosti pri hitrosti sličic do 30p s prevzorčenjem 8K posnetkov.

Napredno samodejno ostrenje je programirano z umetno inteligenco z globokim učenjem.To fotoaparatu EOS R5 omogoča, da z novimi stopnjami točnosti in natančnosti prepozna ter sledi obrazu in očem subjekta tudi ob pogledu s strani. Stabilizacija slike, vgrajena v sam fotoaparat, deluje skladno s stabilizatorjem objektiva in tako zagotavlja do 8 stopenj zaščite pred tresenjem fotoaparata.

EOS R5 ima tudi napredno elektronsko iskalo z ločljivostjo 5,76 MP, opremljeno s 3,15-palčnim zaslon na dotik Vari-Angle z 2,1 milijona pik. Ta se odpira navzven in ga lahko zavrtite za 270 stopinj, kar vam omogoča udobno fotografiranje iz nenavadnih kotov. Zaslon lahko tudi zavrtite in pospravite tako, da gleda proti ohišju fotoaparata, kar mu nudi zaščito. Ko fotoaparat EOS R5 približate očesu, senzor na hrbtni strani fotoaparata samodejno preklopi z zaslona na elektronsko iskalo in obratno. Ob tem lahko izberete različne nastavitve glede na to, ali je zaslon odprt navzven ali ne.

Canon EOS R5 (Foto: Canon / Martin Bissig)
Canon EOS R5 (Foto: Canon / Martin Bissig)

Fotoaparat uporablja tudi stalno vklopljeno povezavo Bluetooth z nizko porabo energije, s čimer vzdržuje neprekinjeno povezvo s pametno napravo. S pomočjo programa Canon Camera Connect lahko tako fotografi brskate, pregledujete in prenašate fotografiranje na daljavo.

Ohišje iz magnezijeve zlitine prenese zahtevne pogoje profesionalne fotografije, zaščiten je pred prahom in vlago. Poganja ga napredna nova baterija, ki omogoča 20 odstotkov več zmogljivosti kot starejše baterije, kar pomeni, da bi lahko z enim polnjenjem v povprečju posneli 490 posnetkov.

Če se vam zdi R5 nedosegljiv ali pa snemanje v 8K ni vaša prioriteta, ima Canon na voljo novo kamero EOS R6, ki prihaja z nižjo ceno. Dizajn je bolj ali manj enak kot pri R5, le da R6 uporablja senzor z 20,1 MP, kar pomeni, da lahko snemka 4K/60 ali 1080p/120. Ločljivost iskala se spusti na še vedno solidnih 3,69 MP, zaslon na dotik je nekoliko manjši in z nižjo ločljivostjo. Pa cena? 2.899 evrov brez objektiva.

Tako Canon EOS R5 kot tudi R6 lahko pričakujemo na trgovskih policah konec tega meseca!

Dodatne Informacije

Več informacij:
canon.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!