fbpx

Cavtat – predmestje Dubrovnika

Če vprašamo prebivalce Dubrovnika, kje preživljajo nedeljske popoldneve, je eden najpogostejših odgovorov: na cavtatski rivi! Gospari in gospe se s posebnim guštom sprehajajo po rivi in naprej po obmorski promenadi okoli polotoka.

Resnici na ljubo je tudi na čudoviti jadranski obali le malo mest, ki jim je podarjeno takšno skladje naravnih lepot in srednjeveškega šarma, kot ga lahko doživimo v Cavtatu. Čeprav je geografsko in administrativno ločen od Dubrovnika, je v srcih lokalnega prebivalstva Cavtat neločljiv del dubrovniškega okoliša in svojevrstno predmestje Dubrovnika. Kljub dejstvu, da v Cavtatu živi le 2.000 prebivalcev, nosi naziv drugega največjega naselja v okolici (za Dubrovnikom) in je obenem tudi administrativno srediče najjužnejše hrvaške občine Konavlje.

Sprehod po mestu
Začetek današnjega Cavtata sega v stoletja pred Kristusom, ko se je na mestu današnjega naselja nahajalo rimsko mesto Epidaurum, tedanja pomembna trgovska kolonija na vzhodni jadranski obali. Med sprehodom po mestu še danes najdemo ostanke rimskih templjev in vil, preživelih prič slavne antične preteklosti. Po uničenju kolonije v 7. stoletju so prebivalci zbežali na področje današnjega starega dela Dubrovnika, kjer so zasnovali naselje, ki označuje začetek današnjega Dubrovnika. V srednjem veku je bil Cavtat sestavni del Dubrovniške Republike in njeno drugo najpomembnejše pristanišče, za prebivalce konaveljskih vasi pa je predstavljal tudi izhod za pobeg v primeru nevarnosti. Ostanki srednjeveškega obrambnega obzidja so še vedno vidni na vhodu v staro mestno središče. V preteklosti je bil Cavtat trgovsko-ribiška luka, v kateri so dubrovniško plemstvo in bogati kapitani gradili čudovite poletne rezidence, imenovane ljetnikovci, do danes pa je prerasel v turističen kraj z vrhunsko ponudbo. Kljub majhni površini, ko jo zavzema, se v Cavtatu nahajajo objekti kot hotel Croatia, ki je največji hrvaški hotel, ob njih pa pomembni zgodovinski spomeniki kot  Mavzolej Račić, miniaturni arhitekturni biser z začetka prejšnjega stoletja, v katerem lahko preberemo prekrasen stih kiparja Ivana Meštrovića: “Ko odkriješ skrivnost ljubezni, boš rešil uganko smrti in verjel boš, da je življenje večno.” Sporočilo je vklesano na bronastem zvonu in odzvanja v večnot.

 Staro mestno jedro odlikuje poseben šarm, srednjeveške kaminte zgradbe in živopisane ulice, ki še dihajo s preteklostjo, se dopolnjujejo z raznobarvnimi terasami številnih restavracij in kavarn. Najpomembnejše mesto družabnega življenja je riva, obdana s palmami na eni strani, na drugi strani pa so privezane razkošne jahte, ki tekmujejo, katera je lepša in večja. Prav cavtatska riva je eden redkih krajev v naši bližini, kjer lahko iz neposredne bližine opazujemo svetovne zvezde med obedom na palubi jaht, privezanih ob rivi. Lani je največ radovednosti vzbudila Beyoncé, ki se je več dni zadržala na luksuzni jahti. V večernih urah je sprehod posebno doživetje, saj jate rib, ki jih privlači podvodna razsvetljava jaht, krožijo tik ob rivi, v ozadju pa odzvanja skladna pesem lokalne klape, ki brezplačno nastopa samo za sprehajalce. Sprehod čez dan omogoča tudi ogled znamenitosti, kot so Frančiškanski samostan z majhnim, a prekrasnim samostanskim delom iz 15. stoletja, slikovitega vrta Knežje palače iz 16. stoletja, ki le nekaj metrov od centra ponuja tišino in hlad, ter rojstno hišo najbolj znanega slikarja tega dela Evrope Vlaha Bukovca, ki je preurejena v muzej z njegovimi deli. Po sprehodu v poletni vročini se najbolj prileže počitek in osvežitev na terasah z naravno senco tik ob morju, kot jo ponuja kavarna Posejdon ali na plaži Kamen Mali.

Mesto skritih plaž in fantastičnih sprehajališč
Če si želimo sonca na majhni plaži, kjer se ne bomo počutili kot muzejski eksponat, ali opazovati enega najlepših sončnih zahodov v Sredozemlju (brez pretiravanja), je Cavtat idealen kraj. V nasprotju z maloštevilnimi in prenapolnjenimi plažami v Dubrovniku, lahko tu najdemo mesto ob morju le zase. Dolgo sprehajališče ob morju pa je polno klopic, kjer si lahko utrujeni sprehajalci in zaljubljeni pari oddahnejo in uživajo v pogledu na okoliške otoke, polotoka Rat in Sustjepan in naprej proti Dubrovniku.

Unikatni izdelki in lokalne delicije
Cavtat je poln mahjnih prodajaln spominkov, pa tudi umetnikov, ki svoja dela ponuajo na stojnicah. Najbolj zanimivo je opazovati starejše ženske, ki ob promenadi pazljivo in natančno vezejo znani konavovski vez in slikarje, ki prodajajo svoja vtise iz cavtatskega življenja.

Bogata in raznolika pa je tudi gastronomska ponudba. Zaradi svoje lege med morjem in k kmetijstvu usmerjenim prebivalcem Konavelj, uživa vse prednosti svežih sestavin, ulovljenih v morju ali vzgojenih na poljih. Restavracije ob rivi ponujajo sveže ulovljene ribe, školjke iz Stona ter zelenjavo, meso in sire iz cavatskega zaledja. Po uničenju v vojni v devetdesetih so vinogradi v Konavljah obnovljeni in domači vinarji pridelujejo cenjena vina.Lokalne specialitete vključujejo sir iz olja, dalmatinski pršut in jedi, pripravljene izpod peke. Tradicionalno bi morali obed začeti s kozarčkom domače travarice. Če se bomo odločili za namestitev v privatnih apartmajih in bomo sami pripravljali jedi, potem ne smemo pozabiti na obisk tržnice zgodaj zjutraj, ko lokalni ribiči prodajajo svoj ulov.

 Avaturistični del Dubrovnika
Vsi, ki si med počitnicami želimo več kot le sprostitve in sonca, lahko v Cavtatu izbiramo med zanimivo ponudbo avanturističnih programov. S pomočjo lokalnih potapljaških društev lahko raziščemo podvodne jame, ostanke ladij, antične amfore in podobna podvodna bogastva. Najboljši naslov za aktivno preživljanje počitnic v Cavtatu je agencija Dubrovnik Walks&Talks, ki nam bo pomagala odkrivati duborovniško okolico med jahanjem, vožnjo s terenskimi vozili (jeep safari in ATV-safari) ali z zemljevidi pohodniških poti, pomagali pa nam bodo tudi pri spoznavanju lokalnih navad in življenja, saj se lahko pridružimo ribičem med nočnim ribolovom ali obiščemo vinarje in kmetovalce v zaledju.

Dodatne Informacije

Informacije:

Hotel Croatia: www.hoteli-croatia.hr

Mavzolej Račić in Muzej Vlahe Bukovca: muzeji-i-galerije-konavala@du.t-com.hr

Kavarna Posejdon: Trumbićev put 15, Cavtat

Restavracija Konavoski Dvori: www.esculap-teo.hr/restaurant_konavoski_dvori_hr.html

Restavracija Galija: www.galija.hr

Restavracija Leut: Trumbićeva 11, Cavtat, telefon: +385 (0)20 478477

Privatna namestitev: www.villavidak.com,  www.villa-pattiera.hr

Agencija Dubrovnik Walks&Talks:  +385 (0)98 531 516

Prejšnje
Katalin Varga

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.