Če ješ pico, boš na delovnem mestu naredil več, pravi znanost

Pica se je uveljavila kot ena izmed najljubših jedi povprečnega človeka. Znano je, da se ne uvršča na seznam zdravih jedi. Kljub temu pa posledice njenega uživanja niso tako slabe – znanstveniki so namreč ugotovili, da pripomore k večji produktivnosti na delovnem mestu.

Sodeč po novi raziskavi, ki jo je izpeljal psiholog Dan Ariely, se je pica izkazala za boljše motivacijsko sredstvo kot denar. Ariely je izvedel eksperiment, v katerem je uslužbence razdelil v štiri skupine glede na to, kakšne nagrade naj bi prejeli za povečano učinkovitost na delovnem mestu. Prvi skupini je bilo ponujenih 40 dolarjev, drugi pica, tretji šefovo pohvalo, medtem ko je četrta ostala brez nagrade.

Katera vrsta pice je vaša najljubša?
Katera vrsta pice je vaša najljubša?

Eksperiment je sprva kazal, da je pica najboljši motivator pri doseganju boljših rezultatov. To je bilo seveda nekoliko nepričakovano, saj si je mogoče s 40 dolarji privoščiti več pic. Po končani raziskavi je bilo sicer ugotovljeno, da zaposlene najbolj spodbudi pohvala, ki jo dobijo od nadrejenega. Ponujen denar je celo prispeval k 6,5 % slabši učinkovitosti. Psiholog je izsledke raziskave prikazal v svoji novi knjigi Payoff: The Hidden Logic that Shapes our Motivations.

Pica pa ni edina vrsta hrane, ki ljudi spodbuja pri opravljanju službenih obveznosti. Tukaj je še nekaj jedi in pijač, ki pripomorejo k večji produktivnosti.

1. Kava

Kava je obvezen del jutranjega rituala pri večini ljudeh.
Kava je obvezen del jutranjega rituala pri večini ljudeh.

Nekaj skodelic kave vas bo napojilo z energijo, ki je ključna pri doseganju dobrih rezultatov.

2. Zeleni čaj

Ali si raje kot kavo privoščite zeleni čaj?
Ali si raje kot kavo privoščite zeleni čaj?

Ta vrsta čaja vsebuje tako kofein kot tein. Slednji naj bi pripomogel k počasnejšem izločanju prvega. Zaradi tega naj bi učinek kofeina trajal dalj časa.

3. Temna čokolada

Tudi temna čokolada vsebuje kofein.
Tudi temna čokolada vsebuje kofein.

Kofein je tudi sestavina temne čokolade. Ob tem velja omeniti še magnezij, ki naj bi stimuliral delovanje endorfinov, ki sicer spodbujajo prijetna čustva.

4. Avokado

Avokado postaja vse bolj priljubljen.
Avokado postaja vse bolj priljubljen.

Ta sadež ponuja rešitev za vsako težavo. Dokazano je, da naj bil pospeševal pretok krvi in s tem povečeval koncentracijo.

Dodatne Informacije

Več informacij:
danariely.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Spremeni teh 10 malenkosti in v očeh moških boš takoj privlačnejša!