fbpx

Če te rastline postavite skupaj, bodo začele odmirati

Foto: envato

Kako se spopasti s težavami, ko vaše rastline ne uspevajo, čeprav ste prepričani, da ste jim zagotovili idealne pogoje?

Sobne rastline so čudovit dodatek k vsakemu domu, saj polepšajo prostor, izboljšajo kakovost zraka in prinašajo naravo bliže. Vendar pa se soočamo s številnimi izzivi pri gojenju in negi teh rastlin. Kljub našim najboljšim namenom se zdi, da nekatere sobne rastline ne uspevajo, kot bi si želeli.

Nekateri ljubitelji rastlin se lahko znajdejo celo v zagati, ko se rastlina, ki bi morala biti lepa in zdrava, nenadoma začne veneti ali izgubljati listje.

Ali je za to kriva nepravilna nega? Ne. Nekatere se enostavno ne prenesejo.

Vse sobne rože se ne morejo razvijati in rasti, ko si delijo prostor in ‘zrak’ z nekom drugim. Zgodi se, da nekatere od teh rastlin tako rekoč tekmujejo za svetlobo in vlago ter tako uničijo svoje ‘sosede’.

Pravilno kombiniranje in vzdrževanje rastlin v stanovanju je ključnega pomena za njihov razvoj.

Foto: envato

Rastline, ki jih nikoli ne smete postaviti skupaj

1. Fikus in kaktus

Fikus je znan po veliki potrebi po vlagi in svetlobi, medtem ko so kaktusi sukulente, ki preživijo z minimalnim zalivanjem. Če postavite tak par drug poleg drugega, lahko fikus začne tekmovali s kaktusom za vlago in svetlobo, kaktus pa ne bo prenašal prekomerne vlage zaradi rednega zalivanja fikusa. Rezultat? To bo negativno vplivalo na razvoj obeh rastlin.

2. Orhideja in geranija

Orhideje zahtevajo posebno nego, saj so navajene na visoko vlažnost, medtem ko so geranije precej nezahtevne. Ne postavljajte orhideje in geranije drugo poleg druge, razen če ste prepričani, da lahko ustvarite dovolj vlažno klimo za prvo. Poleg tega se lahko rastlini tekmujeta po vonju, pri čemer je geranija običajno dominantna.

3. Fikus in vijolica

Fikusi zaradi drugačne nege slabo sobivajo z vijolicami. Velik cvet potrebuje obilno redno zalivanje in sončno mesto, poleg tega pa potrebuje veliko prostega prostora. Vijolice prav tako zahtevajo dobro osvetlitev. Ko bo fikus dosegel impresivno velikost, bo preprosto zasenčil majhne cvetove vijolic in preprečil njihov razvoj.

Rada sem sama. Foto: Wolfgang / pexels

4. Kalateja in kaktus

Kalateje so rastline s pisanimi listi, ki imajo rade visoko vlažnost in senco. Zato se ne ujemajo dobro s kaktusi, ki potrebujejo sušo in močno svetlobo. Ta kombinacija lahko upočasni ali ustavi rast obeh rastlin, saj bo kaktus dobil preveč vlage, kalateja pa premalo svetlobe.

5. Sanseveria in vijolica

Sansevieria ali ‘taščin jezik’ je znana po svoji sposobnosti preživetja v ekstremnih razmerah z minimalno porabo vode, medtem ko vijolice zahtevajo obilno zalivanje in zmerno vlažnost. Če sanseverijo postavite poleg vijolice in ne povečate vlažnosti v prostoru, bo slednja trpela zaradi suhega zraka.

6. Anthurium in orhideja

Če postavite anthurium in orhidejo eno poleg druge na okensko polico, bosta obe rastlini prenehali cveteti. Tudi če se pojavijo popki, se hitro posušijo in odpadejo. Anthurium bo začel bledeti, listi pa se bodo začeli sušiti, kar bo negativno vplivalo na razvoj obeh rastlin.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.