Države, v katere lahko potujete, če ste cepljeni proti koronavirusu

Foto: Mesut Kaya / Unsplash

Po vsem svetu poteka cepljenje proti koronavirusu in mnogi popotniki upajo, da jim bo to ponovno omogočilo nemoteno potovanje. Medtem ko se o tako imenovanem "covid potnem listu" še vedno razpravlja, so nekatere države že začele rahljati omejitve za cepljene potnike, ki imajo zdravniško potrdilo o cepljenju. Nekatere države pa priznavajo celo potrdilo o preboleli bolezni, če je znano, da imunost še traja.

Čeprav celjenje v Sloveniji poteka bolj počasi kot v nekaterih drugih državah, nam novica, da v nekatere države lahko potujemo brez negativnega PCR testa ali hitrega antigenskega testa ali celo obvezne karantene, vrača optimizem. Pripravili smo pregled držav, v katere lahko nemoteno potujete, če ste prejeli cepivo proti COVIDU-19.

Ciper

Ciper je že decembra napovedal, da bo cepljenim popotnikom dovolil v svojo državo brez predpisane karantene. Tisti, ki bodo na meji dokazali, da so prejeli oba odmerka cepiva, bodo lahko v državo vstopili brez dodatnega negativnega testa PCR. To bo verjetno veljalo le za potnike, ki prihajajo iz destinacij, ki so na seznamu varnih držav.

Estonija

Potniki, ki imajo potrdilo, da so prejeli predpisani odmerek enega od 9 mednarodno priznanih cepiv, lahko v državo vstopijo brez omejitev. Potrdilo o cepljenju mora biti napisano v estonščini, ruščini ali angleščini. Omejitve so bile odpravljene tudi za ljudi, ki so COVID-19 preboleli v zadnjih šestih mesecih – takšni potniki morajo poleg zdravniškega spričevala opraviti tudi PCR test, ki dokazuje, da niso več okuženi s koronavirusom.

Islandija

Cepljenim potnikom iz držav Evropske unije ter Lihtenštajna, Norveške in Švice po prihodu na Islandijo po 1. maju ne bo treba iti v karanteno, niti ne bodo prisiljeni pokazati negativnega PCR testa. Za to boste rabili dokument v angleščini, ki dokazuje, da ste prejeli dva odmerka enega od treh glavnih cepiv.

Foto: Jeramie Cremer / Unsplash

Romunija

18. januarja je Romunija odpravila karanteno za cepljene potnike. Tistim, ki so pripotovali vsaj 10 dni od prejema drugega odmerka cepiva in imajo dokazila, da so prejeli cepivo, ob vstopu v državo niso rabili v karateno.

Gruzija

Tudi Gruzija se je odločila sprejeti potnike, ki so prejeli dva odmerka katerega koli cepiva proti koronavirusu. Kot dokaz morajo potniki pokazati zdravniško potrdilo o cepljenju. Vsi, ki niso bili cepljeni, morajo imeti negativni PCR test, ki ni starejši od 72 ur. Poleg tega je treba tretji dan bivanja v državi opraviti še en test.

Sejšeli

Januarja so se Sejšeli pridružili državam, ki so odpravile obvezno karanteno za cepljene potnike. Tisti, ki so prejeli celoten odmerek katerega koli cepiva, morajo pri vstopu v državo še vedno pokazati negativni test PCR, ki ni starejši od 72 ur, z zdravniškim potrdilom, da so bili cepljeni. Potniki, ki niso prejeli cepiva, morajo z negativnim testom iti v 10-dnevno karanteno.

Foto: Dan Maisey / Unsplash

Poljska

Potniki iz držav EU lahko obiščejo Poljsko, ne da bi opravili obvezno desetdnevno karanteno na podlagi potrdila, ki dokazuje, da so bili cepljeni proti Covid-19. Tisti, ki imajo negativni test, ki ni starejši od 48 ur, lahko na Poljsko odidejo tudi brez karantene.

Ker število držav, ki sprejemajo podobne ukrepe kot zgoraj navedene države narašča, saj je turizem zanje ena od pomembnejših dejavnosti, bomo seznam sproti dopolnjevali in osveževali.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!