fbpx

Ob 8. marcu, dnevu žena: to je seznam filmov režiserk, ki si jih morate ogledati!

Bliža se 8. marec in čas je, da proslavimo vse tiste ženske, ki se borijo za svoj glas in ki nam ustvarjajo in prikazujejo edinstvene, ženstvene zgodbe, ki nas lahko navdihnejo, da se začnemo zavzemati zase!

Med ženskami, ki so vam lahko vzor, so gotovo ženske iz vaše bližnje okolice, pa tudi tiste, ki jih ne poznate osebno. Nekatere od slednjih so zagotovo filmske režiserke, kar je še vedno pretežno moško delo – čeprav ni razloga, da bi bilo tako. Prav one so tiste, ki nam dajejo upanje, da bo ženski glas slišan in da zgodbe, povedane iz ženske perspektive, pridejo do izraza in dosežejo občinstvo, ki jih nestrpno pričakuje. Pred 8. marcem, dnevom žena, smo pripravili seznam šestih odličnih režiserk in njihove dosežke, ki jih ne smete zamuditi.

Obetavna mladenka (Promising Young Woman, 2020) – Emerald Fennel

To je film, ki ga kot ženska zagotovo ne smete zamuditi. Režirala jo je Emerald Fennel, režiserka, igralka in scenaristka, ki je sodelovala pri pisanju scenarija za slavno serijo Ubij Eve (Killing Eve), ki jo je ustvarila še ena velika scenaristka in igralka Phoebe Waller-Bridge. Glavno vlogo v njem ima Carey Mulligan – in lahko brez skrbi rečemo, da je to morda ena njenih najboljših vlog, ki jo je igrala doslej. Film je briljantno posneta, komična triler zgodba o mladenki, ki se na edinstven način spopada s patriarhalno družbo in krivico, ki ji je bila storjena že zdavnaj. Ta film ustvarjalno razkriva vse napake in stereotipe družbe, v kateri živimo kot ženske, in izziva pogled na to, kaj je moškim dovoljeno in kaj ženske jemljejo za zlo.

Pametni punci (Booksmart, 2019) – Olivia Wilde

Ta film je odlična zgodba o polnoletnosti in dveh najboljših prijateljicah, najstnicah, ki se najdeta in razmišljata o svojih načrtih za prihodnost. Režirala jo je igralka Olivia Wilde, to je njen režiserski prvenec – in iskreno, komaj čakamo, da vidimo nekatere njene naslednje dosežke. To je eden najbolj iskrenih filmov, ki prikazuje, kako je v resnici videti odraščanje in s čim vse se srečujejo deklice v najbolj občutljivem obdobju življenja, imenovanem srednja šola. Res nam zdi, da je ta film vreden vsake minute ogleda.

O ljudeh in vaseh (Faces Places, 2017) – Agnès Varda

 

Agnès Varda je ena najslavnejših režiserk na svetu in ena od pionirk slavnega francoskega novega vala v filmu. Prav tako je bila ena prvih, ki je v svojem filmu počastila slavnega igralca Gérarda Depardieuja, brez nje pa francoski film ne bi bil videti tako, kot je danes, in ne bi imel niti enakega ugleda. Agnès je svoje življenje posvetila sedmi umetnosti in režirala do svoje smrti. Zastavila je veliko novih idej in pristopov k režiji, film, ki ga priporočamo, pa je dokumentarni film O ljudeh in vaseh, v katerem skozi njeno spoznavanjem s fotografom J.R., spoznamo njo, njega in podeželsko Francijo.

Preslepljene (The Beguilded, 2017) – Sofia Coppola

Na seznamu znanih režiserk mora biti seveda tudi odlična Sofia Coppola, znana po svojih izjemnih dosežkih, posnetih z nežnega, ženstvenega vidika. Res je bilo težko izbrati samo enega izmed njenih filmov, ki bi vam ga priporočili, saj je za njo več odličnih dosežkov, kot so Deviški samomori (The Virgin Suicides), Izgubljeno s prevodom (Lost in Translation) in Marie Antoinette, a tokrat vam priporočamo eno od njenih novejših del, Preslepljene. Ta zgodovinska drama/triler nam predstavlja tri odlične ženske like, Martho, Edwino in Alicio – in njihov boj, da za vsako ceno dobijo, kar hočejo.

Lady Bird (2017) – Greta Gerwig

Če za Greto doslej še niste slišali, ste verjetno že slišali za enega njenih najnovejših filmov Čas deklištva (Little Women, 2019), ki je od izida prejel številne pozitivne kritike. Ta slavni roman Louise May Alcott je upodobila na edinstven način in dala globino vsakemu ženskemu liku v tej zgodbi. Vendar smo se ob tej priložnosti odločili, da vam predstavimo enega njenih prejšnjih dosežkov – in to je nagrajeni film Lady Bird. Ta film je edinstvena zgodba o odraščanju in sprejemanju samega sebe, glavna vloga v njem pa je pripadla igralki Saoirse Ronan.

Wonder Woman (2017) – Patty Jenkins

In seveda moramo med režiserkami pustiti prostor tudi neverjetni Patty Jenkins, je obudila eno najbolj znanih junakinj stripov – Wonder Woman. Glavna vloga v tem filmu, kot že vemo, pripadla Gal Gadot, ki je lik ne samo odlično upodobila, temveč je s svojim vedenjem pokazala, da je Wonder Woman tudi v vsakdanjem življenju. Iskreno povedano, številna dekleta se od izida tega filma zgledujejo po značaju Wonder Woman, ker jim je pokazala, da junaki niso rezervirani samo za fante. Z veseljem pričakujemo tudi druge filme, ki jih bo režirala Patty, in upamo, da bodo tudi tam nastopile “wonder women”.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.