fbpx

CES 2019: Hyundai Elevate je ‘samohodeči’ koncept

Hyundai Elevate Concept

Sejem CES 2019 je postregel z zanimivim konceptom, ki je pol robot, pol avtomobil. 'Samohodeči' Hyundai Elevate je narejen z mislijo na nedostopen teren, z dovolj sposobnostmi, da bi lahko prišel tudi tja, kjer morajo današnje reševalne službe že odnehati.

Na prvi pogled deluje Hyundai Elevate Concept malce zastrašujoče, saj se nam v misli hitro prikrade slika iz kakšnega znanstveno-fantastičnega filma. Na sejmu CES 2019 so Hyundai Elevate poimenovali tudi s kratico UMV, Ultimate Mobility Vehicle in gre pravzaprav za futurističen koncept, ki ima na robotskih rokah pritrjena kolesa. S tem so izredno povečali možnosti mobilnosti in omogočili konceptu, da se poda na terene, ki so bili do zdaj nedosegljivi.

Hyundai Elevate je pol robot in pol avtomobil, ki se lahko spopade s še tako zahtevnim terenom. Primeren je za iskalno reševalne akcije in sodelovanje v humanitarnih krizah. Koncept bi lahko prevzel tudi druge vloge in bil v pomoč invalidnim osebam na območjih kjer ne najdemo dostopnih ramp. Gibanje je poenostavljeno zaradi robotskih rok, ki se lahko premikajo v več smereh, posamezna roka pa ima vgrajen svoj pogonski mehanizem. Hyundai si predstavlja prihodnost, v kateri bo konceptni Elevate prišel do hiše invalidne osebe, se poravnal z vrati in s tem omogočil enostaven vstop z vozičkom v ‘avtomobil’.

Hyundai Elevate Concept
Hyundai Elevate Concept

Koncept je popolnoma električen, osnovan na modularni platformi, na katero lahko pritrdimo različne oblike karoserij, kar je odvisno od potreb in dela, ki ga bo opravljal Elevate. Robotske roke oponašajo živalske gibe in se lahko premikajo v skoraj vsako smer. Elevate lahko ‘prestopi’ do 1,5 metra visok zid ali ‘preskoči’ jarek do širine 1,5 metra. Ko so robotske roke ‘pospravljene’ se lahko električni koncept vozi kot običajni avtomobil. Za predstavljeni koncept so pri Hyundaiju porabili tri leta in je še vedno zgolj koncept. Bilo bi škoda, da ga ne bi uporabili v vsakdanjem življenju, še posebno ker bi z njegovo pomočjo lahko rešili marsikatero življenje.

Galerija slik: Hyundai Elevate Concept

Dodatne Informacije

Več informacij:
hyundai.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!