fbpx

Chevrolet Equinox EV 2024: cenovno zanimiv električni Američan

Cenovno dostopen EV z dosegom 513 kilometrov

Chevrolet Equinox EV
Foto: Chevrolet

Chevrolet je s svojim modelom Equinox EV 2024 zadel žebljico na glavico v svetu električnih vozil. Ko združite cenovno dostopnost in impresiven doseg, dobite popoln recept za uspeh. S ceno, ki se začne pri 34.995 USD (pred davčnimi olajšavami) in z dosegom 513 kilometrov (319 milj) za modele s pogonom na sprednji kolesi, ta avtomobil resnično izstopa na trgu. Skoraj tako, kot bi našli samoroga, ki vozi na sončno energijo!

Čeprav je Equinox EV cenovno dostopen, najcenejša različica še ni na voljo. Model RS, ki ponuja enak doseg in zmogljivost kot osnovni model, vendar z boljšim notranjim dizajnom, športnim zunanjim videzom in večjim udobjem pri vožnji, je na voljo po ceni okoli 50.000 USD. Chevrolet obljublja, da bodo vse različice na voljo v prvem letu proizvodnje. Torej, če si želite luksuza po ceni Ferrarija iz otroških sanj, bo RS prava izbira za vas.

Foto: Chevrolet
Foto: Chevrolet

Model s pogonom na sprednji kolesi ima en elektromotor, ki proizvaja 213 konjskih moči (159 kW) in 320 Nm navora. To je več kot dovolj za mestno vožnjo, vendar moč nekoliko pade pri avtocestnih hitrostih. Različice s pogonom na vsa kolesa nudijo 288 KM (215 kW) in 451 Nm, vendar je domet nekoliko manjši, in sicer 459 kilometrov (285 milj). Ampak resno, kdo potrebuje več moči za vožnjo po mestu? Razen če se vozite po avtocesti, kjer dirkate z raketami.

Equinox EV se ponaša z ostrim, a konvencionalnim dizajnom. Monolitna sprednja svetlobna palica in temno oblikovana zadnja svetila dodajo pridih prihodnosti. Polnjenje doseže 150 kilovatov, kar je spoštljivo, a ne najboljše v svojem razredu. Chevrolet trdi, da lahko v 10 minutah napolnite do 124 kilometrov (77 milj) dometa. Torej, medtem ko si privoščite hitro kavo, bo vaš avto že pripravljen za nadaljnje pustolovščine.

Foto: Chevrolet
Foto: Chevrolet

Eden izmed dejavnikov, ki ohranja Equinox udoben, je njegova relativno nizka teža – okoli 2.270 kg (5.000 funtov). To je težko za crossover te velikosti, a ne posebej težko v širšem kontekstu. Rezultat je gladka vožnja tudi z 20-palčnimi kolesi. Manjše cestne nepravilnosti so občutne, a ne moteče. Tudi gibanje karoserije je dobro nadzorovano, kar daje občutek podobnosti s Cadillac Lyriqom, ki poudarja gladko vsakodnevno vožnjo nad ostrim zavijanjem. Če bi Equinox primerjali s plesalcem, bi bil to baletnik, ki pleše na hip-hop glasbo.


Pri ceni, ki se začne pri 34.995 USD, je Equinox EV 2024 najcenejši električni avtomobil z dosegom 507 kilometrov (315 milj). S tem v mislih, vrednost presega zgolj znamko Chevrolet ali ime Equinox. S popustom na davčno olajšavo cena pade na 27.500 USD pred stroški dobave vozila. To je ponudba, ki se ji večina kupcev EV težko upre. Prihranjeni denar lahko porabite za kaj bolj eksotičnega – recimo tečaj joge za pse.

Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Tesla Model Y in Volkswagen ID.4 so glavni tekmeci. Equinox EV 2024 pa prinaša popolno kombinacijo dosega, cene in udobja, kar ga postavlja v ospredje izbire med električnimi vozili v tem segmentu.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.