fbpx

Ciper: sredozemski lepotec z arabskimi, afriškimi in evropskimi koreninami

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Toplo vreme, sončni žarki in turkizno morje. Ciper privlači s svojimi neštetimi atributi, tudi letos pa se uvršča med najbolj zaželene destinacije na potovalnih seznamih.

Sredozemski otok je dolga časa veljal za stičišče treh celin, Evrope, Azije in Afrike. To se še danes odraža v bogati kulturni dediščini, pa tudi v sami delitvi otoka. Ciper je namreč razdeljen na evropski del in samoproglašeno Turško Republiko Severni Ciper. Poleg izjemne arheološke zapuščine, ob bizantinskih cerkva do samostanov, Ciper premore tudi kopico slikovitih pohodniških poti in prekrasne plaže. Če so si nekdaj otok želeli podrediti vsi večji okoliški imperiji, dandanes turisti, ki prihajajo sem, nimajo več teh namenov. Želijo si le uživati na čudovitih plažah, se namakati v kristalno čistem morju in se zabavati.

Kdaj na Ciper?

Najboljši čas za obisk Cipra je tik pred začetkom poletne sezone, ko otok obiščejo trume turistov. Če vam uspe, ga obiščite med majem in junijem ali med septembrom in oktobrom. V tem času so temperature prijetne za plavanje, vročina pa dokaj znosna.

Foto: Unsplash/Ahmet Muhsinoglu

Kaj naj si ogledam na Cipru?

Ciper se lahko pohvali z bogato zgodovino, ki je še danes vidna v številnih arheoloških izkopaninah in najdbah. Antični Kourion je ena izmed njih. Nahaja se na romantičnem klifu in nudi prekrasne razglede na okoliške kraje ter morsko gladino. Tu najdete vrsto ruševin, najbolj znameniti sta gledališče in House of Eustolios z lepo ohranjenimi mozaiki. Pravi arheološki zaklad skriva tudi Salamis, ki lepo prikazuje različna obdobja v zgodovini Cipra. Od ostankov starih Grkov do ruševin bizantinske cerkve, vse priča o tem, da je bilo to mesto včasih eno najmogočnejših v Sredozemlju.

Ena izmed znamenitosti na otoku je tudi samostan Stavrovouni, ki se dviguje 750 metrov nad morjem. Zaradi striktnih pravil menihov, ki še danes živijo v samostanu, je vstop ženskam prepovedan, moški pa morajo biti primerno oblečeni. Če vas zanimajo mozaiki si oglejte tudi Paphos mozaik, enega najbolje ohranjenih na svetu. Nastal je nekje med 3 in 5 stoletjem našega štetja. Ljubiteljem zgodovine brez dvoma ne bo dolgčas.

Foto: Unsplash/Datting Scout

Grad St. Hilarion velja za eno najlepših sredozemskih ruševin, svoj čas pa je služil kot križarska trdnjava. Domačini trdijo, da je grad postavila pravljična kraljica, ki je zapeljevala pastirje na okoliških pašnikih. Prava paša za oči je tudi grad Kolossi, na obrobju Limassola, ki je nekdaj služil kot križarska trdnjava, danes pa privlači turiste zaradi svoje majhnosti in dobre energije.

Ciper je kot nalašč za vse, ki radi obujejo pohodniške čevlje. Od priljubljenih poti v gorovju Troodos, vključno s potjo Caledonia, ki se konča z veličastnim slapom, do ostalih poti s slikovitimi razgledi. Ena najlepših regij na otoku je polotok Karpas z zlatimi peščenimi plažami z hribovjem v zaledju.

Foto: Unsplash/Tania Mousinho

Tu srečate le redke turiste, predvsem tiste, ki jim je pri srcu pohodništvo. V regiji namreč najdete vrsto odličnih pohodniških poti, med odkrivanjem katerih lahko občudujete edinstveno naravo. Ljubitelji narave preverite tudi Cape Greco, narodni park na jugu otoka s številnimi pohodniškimi potmi pa tudi plažami in morskimi jamami. Laranca je letovišče, ki pa je uspelo kljub turizmu obdržati lokalni šarm.

Poleg zanimivih zgodovinskih objektov slovi po prekrasnih plažah in umirjenem počitniškem vzdušju. V okolici je jezero s slano vodo, kjer lahko občudujete rožnate flaminge. Tudi ljubitelji plaž na Cipru ne boste ostali praznih rok. Otok je kot nalašč za številne vodne športe, tudi smučanje na vodi in windsurfing.

Foto: Unsplash/Max O

Kako raziskovati Ciper?

Eden izmed najboljših načinov za potovanje po otoku je izposoja avtomobila. Agencije za izposojo najdete na letališču in v vseh večjih mestih. Poleti pohitite z rezervacijo avtomobila, saj so le ti hitro zasedeni. Za vožnjo potrebujete veljavno vozniško dovoljenje, na jugu morate biti stari več kot 21 let, na severu je 18 dovolj. Ceste so v dobrem stanju, velja pa biti pozoren, saj letno zabeležijo visoko število nesreč. Med ostalimi opcijami prevoza so še taksiji, avtobusi, pa tudi kolesa.

Koliko stane letalska karta za Ciper?

Iz Zagreba lahko na Ciper poletite že od 15 evrov naprej z nizkocenovnim prevoznikom Ryanair. Odločite se lahko tudi za lete z Dunaja, karte najdete že od 30 evrov naprej. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/David Leveque

Covid-19 omejitve na Cipru

Pred prihodom morate izpolniti CyprusFlightPass, ki ga potrebujete za vstop v državo. Poleg tega potrebujete tudi potrdilo o cepljenosti ali potrdilo o prebolelosti, ki sta razvidna tudi iz digitalnega evropskega potrdila. V kolikor slednjih nimate potrebujete negativni rezultat PCR ali HAT testa, poleg tega pa morate ob prihodu ponovno opraviti test, na lastne stroške. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve na Cipru

Stratos ArtDeco House

V slikoviti vasici Kalavasos najdete tradicionalno hišo iz 1663, ki so jo lastniki preobrazili v hotel. Opremljena je v vintage slogu s tradicionalnimi elementi, starimi kamnitimi zidovi in staro trto na verandi. V sklopu namestitve prirejajo ciprske večere in organizirajo masažne tretmaje, ob jutrih pa vas razvajajo z domačim zajtrkom.

Meleni Cottage Houses

V mestecu Parekklisha se nahaja Meleni Cottage Houses, ki gostom v poletnih mesecih nudi ohladitev v zunanjem bazenu, ob jutrih pa tudi kontinentalni zajtrk. Sobe so opremljene s klimatsko napravo in televizorjem, vse pa se lahko pohvalijo tudi z verandami.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!