10+ najbolj čudnih vraževerij iz različnih delov sveta.
V zraku · buzz buzz

Moderna družba je že prešla ero sežiganja čarovnic na grmadi, a kljub temu ostajajo številna praznoverja, v katera ljudje po svetu verjamejo in jim tudi strogo sledijo. Verjameš v katerega izmed teh tudi ti?

Vraževerje je že od nekdaj imelo pomembno vlogo pri oblikovanju kultur in družb. Nekateri ljudje verjamejo, da so takšna prepričanja nesmisel, drugi pa so prepričani, da so tovrstna verovanja tudi danes pomembna. Nekatera vraževerja vključujejo zgodbe starih žensk, urbane legende ali celo strašne zgodbe. Svet je čuden!

Kanibalistični žvečilni gumi v Turčiji

V nekaterih delih Turčije boste morda dvakrat razmislili, preden boste vprašali za žvečilko. Obstaja prepričanje, da ponoči ne smete žvečiti žvečilnega gumija, ker naj bi to prinašalo nesrečo. V to naj bi verjeli zato, ker ima žvečenje žvečilnega ponoči  isti pomeni, kot da žvečite mrtvo meso.

Žvižganje v prostoru

V Litvi verjamejo, da žvižganje med delom prikliče demone, zato je tam to početje tudi prepovedano.

Vžigalica za tri cigarete

Od krimske vojne do prve svetovne vojne so vojaki verjeli, da prižiganje treh cigaret z eno vžigalico prinaša nesrečo. Verjeli so, da ima v tem času, ko se tretja cigareta prižiga,  ostrostrelec dovolj časa, da nameri v vojaka in ga ubije.

Čevlji na mizi

V Veliki Britaniji verjamejo, da čevlji na mizi simbolizirajo smrt ljubljene osebe.

Pasji izloček

Če stopite na pasji izloček, vam bo to prineslo srečo, še posebej če nanj stopite z levo novo. V Franciji verjamejo, da prinaša nesrečo, če stopite z desno nogo v izloček.

Ne igraj se s škarjami

V Afriki verjamejo, da igranje s škarjami prinaša nesrečo.

Pletenje zunaj

Če živite na Islandiji, je bolje, da pletete v hiši. Po lokalnem vraževerju pletenje zunaj podaljšuje zimo.

Ne igraj se z Yo-Yo

Sirija je leta 1933 prepovedala Yo-Yo zaradi strahu, da bi povzročil sušo. Tudi vrtalka fidget spinner je prepovedan.

Striženje ob torkih

Po indijski legendi bo striženje v torek prineslo nesrečo.

Kozje meso

V Ruandi so ženske prepričane, da jim bo kozje meso povzročilo rast obraznih dlak.

Noseče ženske

Kanadsko vraževerje pravi, da bodo mamice, ki hrepenijo po ribah, a jih ne jejo, rodile otroka z ribjo glavo. Korejci pa verjamejo, da ženske ne bi smele jesti asimetrične hrane, ker naj bi to povzročilo, da bodo rodile grdega otroka.

Rumeno cvetje

V Rusiji verjamejo, da rumeno cvetje, ki ga podarite prijateljem pomeni, da jih želite začarati z nezvestobo.

Srede

Po enciklopediji vraževerij je najboljši dan za obisk bolnišnice sreda. Ponedeljek pa za odhod iz bolnišnice. Najslabši dan za odhod je sobota, ker naj bi pomenilo, da se boste hitro vrnili nazaj.

Rdeča oblačila

Na Filipinih verjamejo, da rdeče barve ne smete nositi, ko je zunaj slabo vreme, ker naj bi privlačila strele.

Grozdje za novo leto

V Španiji verjamejo, da morate na novoletni večer ob polnoči pojesti 12 grozdnih jagod, ki naj bi simbolizirale srečo.

Jaški na Švedskem

Na Švedskem morate biti pozorni na jaške. Če stopite na kakšen jašek, na katerem je napisana črka A, vam bo prineslo zlomljeno srce in nesrečo.

Poljubljanje otroka

V Nigeriji legenda pravi, da se bo otrok, ki ga poljubite na ustnice, slinil celo življenje.

Ista beseda

Če s prijateljem rečeta isto besedo hkrati, to pomeni, da se nikoli ne boste poročili, verujejo v Italiji. Da bi preklicali to kletev, se morata takoj dotakniti nosu.

Počasno starševstvo je trend – bi ga preizkusili tudi vi? Počasno starševstvo je trend – bi ga preizkusili tudi vi? Italijanske babice, ki imajo boljši stil kot ti (mi). Italijanske babice, ki imajo boljši slog kot ti (mi) Rad nosiš črno barvo: tako te vidijo drugi ljudje! Rad nosiš črno barvo: tako te vidijo drugi ljudje! Jestival_WebRes-3 Jestival okusov in umetnosti 2018 · · · · · ·