shutterstock_1008476215
V zraku · buzz buzz

Tisto po čemer se ljudje razlikujejo, je način, na katerega čustveno doživljajo stvari. Neštetokrat se vam je zgodilo in se še bo, da ste doživljali posebna čustva, za katera niste vedeli, kako jih opredeliti. Brez skrbi, niste edini in ne obstaja beseda za določene stvari, ki jih čutite. Morda je tako tudi bolje.

Ljudje menijo, da je dobro, da svojih čustev sploh ne kažejo, ker si nihče ne želi, da jih drugi vidijo v ranljivem položaju. Koliko je to dejansko dobro, ne vemo, vsak med nami pa je imel zagotovo nenavadna čustva, ki jih ni znal pojasniti. Včasih nekaj čutimo zaradi določenih krajev, počutimo se nenavadno, ko pogledamo določeno osebo v oči ali nas razmišljanje o življenju spravi v nenavadno voljo.

Če v naši kulturi nimamo izraza za določena čustva, še ne pomeni, da ga nimajo v drugih kulturah. Zbrali smo 12 nenavadnih čustev, ki jih vsi občutimo, a jih ne znamo pojasniti. Lahko pa jih pojasnijo tuje besede.

1. Nodus Tollens: občutek, ko nenadoma ugotovimo, da naše življenje, ki smo ga živeli do tega trenutka, nima več smisla.

2. Onism: občutek, ko ugotovimo, da smo ujeti v telesu, ki živi v odprtem svetu, v katerem je toliko stvari za videti, a z njim v tem trenutku lahko naredimo zgolj eno stvar in veliko tega nikoli ne bomo videli.

3. Opia: občutek, ko pogledamo določeno osebo v oči in se počutimo ranljivo.

4. Anecdoche: občutek, ko se pogovarjamo z osebami, ki niso pripravljene poslušati, ampak zgolj govoriti, in tako nastane nešteto število nepovezanih besed, ki se prekrivajo.

5. Rubatosis: občutek, ki ga dobimo takrat, ko se zavemo bitja svojega srca.

6. Rückkehrunruhe: občutek, ki ga dobimo, ko se vrnemo s čudovitega potovanja, a se zavemo, da smo pozabili, kako je bilo. Moramo se spomniti, da se je sploh zgodilo.

7. Occhiolism: občutek, ko spoznamo, da je naš pogled na svet tako majhen v primerjavi s tem, kako velik je svet in koliko različnih pogledov obstaja.

8. Mauerbauertraurigkeit: občutek, ko moramo zavrniti druge, tudi če so naši sorodniki ali prijatelji.

9. Kuebiko: občutek, ki ga dobimo, ko se zavemo, koliko je nasilja v svetu, v katerem živimo, a smo nemočni in ga zgolj opazujemo.

10. Sonder: občutek, ko se zavemo, da mimoidoči živijo svoje življenje, tako kot ga tudi mi živimo, polno ambicij in težav. In tudi mi smo za njih le mimoidoči.

11. Exulansis: občutek, ko želimo povedati zgodbo določeni osebi, ki se ni sposobna vživeti in se z njo ne more povezati.

12. Vemödalen: občutek, ko posnamemo nekaj fantastičnih fotografij določene stvari, ki je prelepa, zavedajoč se, da je takšnih fotografij nastalo že zelo veliko.

10YearChallenge: grozovite fotografije podnebnih sprememb, ki vas bodo spravile v zadrego. 10YearChallenge: grozovite fotografije podnebnih sprememb, ki te bodo spravile v zadrego 6 osupljivih ostankov evolucije, ki ljudje ne potrebujemo več 6 osupljivih ostankov evolucije, ki jih ljudje ne potrebujemo več ap8ktkxgaugn8pjm6ld1 Kako se naučiti v 5 minutah in si vse zapomniti? 8 najbolj znanih stvari na svetu, ki bodo letos 30 let stare 8 najbolj znanih stvari na svetu, ki bodo letos stare 30 let ·