fbpx

Človeško telo ima neverjetne sposobnosti: zakaj jočemo, kihamo, zehamo, …

Foto: envato

Zakaj jočemo, zehamo, kihamo, kolcamo, izveste spodaj!

Nenehno nas varuje in to kaže na različne načine, ki se jih pogosto ne zavedamo.

Nagubana koža na prstih

Prsti se nagubajo, ko so preveč časa v vodi. Razlog je preprost. Telo čuti, da obstaja možnost, da nam zdrsne, ker nas obdaja preveč vlage. Nagubana koža na prstih ali stopalih nam pomaga, da se lažje obdržimo na gladkih površinah.

Kihanje

Ko začutimo žgečkanje v nosu, po navadi kihnemo. To pomeni, da je nos v stiku z alergeni in mikrobi, ki jih želi telo nenadoma, samo s kihanjem, izločiti in tako očisti dihalne poti.

Kaj vam sporoča zehanje? Foto: Sander Sammy / Unsplash

Zehanje

Zehamo, ko smo utrujeni, posledično so tedaj utrujeni naši možgani. Z zehanjem jim pomagamo da začnejo pravilno delovati.

Se raztegnite

Kaj je bolje kot se zjutraj dobro raztegniti? To počnemo včasih nezavedno, saj se tako telo po počitku in spanju vrne v normalno stanje. Krvni tlak se povrne v normalno stanje in mišice se pripravijo na aktivnosti.

Kolcanje

Ko jeste prehitro, postane določen živec v telesu razdražen. Ta živec je tesno povezan z diafragmo, draženje pa pomeni tišino in opozorilo, da jemo počasneje.

Pomen solz. Foto: Nikolay Hristov / Unsplash

Vas zebe

Ko nas zebe, čutimo, da se telo trese. Stvar je v tem, da telo to začuti in te na ta način poskuša ogreti. Koža je rahlo dvignjena in tako telo prepreči izgubljanje toplote.

Solze

Čeprav solze ščitijo sluznico očesa, če vanjo pride tujek, mnogi znanstveniki menijo, da ima jok nekaj opraviti z drugim načinom obrambe. Namreč, ko ste v stresni situaciji, telo povzroči draženje oči in jokate, da bi nekako odvrnili pozornost od bolečine, ki jo čutite.

Človeško telo je fantastično, zato poskrbite zanj.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!