fbpx

4 stvari, ki jih nikoli ne bi smeli izreči svojemu otroku

Foto: envato

Tudi najboljši starši včasih naredijo napako in rečejo nekaj nepremišljenega. Ste vedeli, da lahko vaše besede pustijo pri otroku globok čustveni pečat, ne da bi se tega sploh zavedali.

Če otroke primerjate z brati in sestrami ali s seboj, glede na čas, ko ste bili v njihovi starosti, jim pošiljate sporočilo, da niso dovolj dobri.

Pri odnosu do otrok je pomembno, da jim pošljete sporočila, da so dovolj dobri, takšni, kot so, da jim verjamete in da jih imate radi ne glede na vse ter da boste vedno tam zanje.

Besede jim lahko pustijo globoke rane, čeprav se vam zdijo neškodljive, jih lahko vaše besede čustveno prizadenejo in pustijo posledice, saj otrok te besede absorbira in si na njih zgradi podobo o sebi.

Poglejmo si nekaj takšnih besednih zvez:

“Če ne boš nehal, te bom pustil tukaj!”

Ustrahovanje otrok tako, da jim pustite, da dosežejo, kar si želijo, ni sredstvo za dosego cilja. Skrbni starši ga ne bodo uporabljali. Otrok mora vedeti in biti prepričan, da ga starš ne bo nikoli zapustil.

Nudite otroku ljubezen in spoštovanje. Foto: Jessica Rockowitz / Unsplash

“Zakaj nisi takšen, kakor brat ali sestra?”

Nihče ne mara primerjati z drugimi v negativnem kontekstu. Tako nastanejo kompleksi.

“Zakaj? Ker jaz tako pravim. Zato!”

Otroci si zaslužijo tudi pojasnilo.

“Pusti, bom jaz!”

Otroci se morajo naučiti zanašati na svoje moči in sposobnosti, da bodo tako pridobili samozavest.

Izrazi, ki bi jih morali govoriti otrokom: Dovolj si takšen kakršen si. Verjamem vate. Rad te imam ne glede na vse. Vedno bom tu zate.

Z otrokom imejte zdrav odnos. Foto: Xavier Mouton / Unsplash

Z otrokom zgradite zdrav odnos, da mu pokažete, da nihče ni popoln, ampak, da je napake mogoče popraviti, da ljubezen in vajin dober odnos še vedno obstaja.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!