fbpx

Hiša Rogač: izstopajoča počitniška hišica na prelepem Visu

Foto: booking.com

V mestecu Vis na istoimenskem otoku se nahaja čudovita počitniška hiša, ki združuje visoke oblikovalske standarde s premostljivimi izzivi – Hiša Rogač.

Na strmi parceli, ki se dviguje nad viškim pristaniščem, so arhitekti studia Studio Archaos oblikovali zanimivo sodobno kamnito hišico. Z izbiro materialov so se poklonili lokalni arhitekturni tradiciji, s samo formo pa so se odzvali na izzive lokacije. Zanimiv počitniški odlikuje lokalni viški kamen na fasadi, ki je v sinergiji z brušenimi betonskimi ploščami, s katerimi so izvedene konzolne terase. Te iz objekta izhajajo kot mostovi in povezujejo hišo z zunanjim svetom. Tudi dostop do objekta proti terenu je izveden z mostom, ki je najboljša rešitev glede na zahtevane gradbene predpise lokacije. Z izbranimi materiali so arhitekti želeli harmonično združiti arhetipski kamen in moderni beton ter na novo interpretirati podobo tradicionalne kamnite hišice.

Foto: Bosnic+Dorotic

Na novo pa se je oblikoval tudi tloris, ki nudi nov vpogled v komunikacijo s terenom. Skozi glavni vhod namreč vstopamo v spalne prostore, ob katerih je tudi velika terasa, s pogledom na dalmatinske otoke. Po stopnišču se spustite v prvo nadstropje, kjer se nahajata še dve spalnici s pripadajočima kopalnicama, še etažo nižje pa je dnevni prostor z veliko konzolno letno teraso. Ta je zavoljo pozicije in višine objekta v poletnih mesecih umeščena v senco, obenem pa nudi veličastne razglede na okolico. V najnižji etaži najdemo prostor za druženje z vinoteko, ki se odpira proti letni kuhinji po teraso.

Hiša je umeščena med stoletne mogočne rožiče, po čemer je dobila tudi ime Rogač. Monolitni volumen hiše je izveden v grobem izklesanem kamnu in se dviguje iz strmega pobočja ter gostega nasada dreves, s svojo obliko pa odseva stolp v bližini. Odprtine na fasadi so rezultat premišljenega stopnjevanja intime in pogledov. Velike zastekljene površine odpirajo čudovite poglede in se nadaljujejo s terasami in balkoni, manjše pa uokvirjajo posamezne vedute v okolici in dovajajo svetlobo. Južna fasada je zaradi orientacije proti terenu in cesti je skorajda povsem zaprta, kar pomeni, da vsa potrebna svetloba izvira iz preostalih treh smeri. Edini odprtini proti terenu sta glavni vhod in stranski vhod, do katerega se spustite po stmem stopnišču.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!