fbpx

Spremenite občutek nelagodja v svojo prednost: zakaj je nelagodje dobro za vas

Foto: envato

Neprijeten občutek ni prijeten. Toda temu občutku nelagodja se ne morete izogniti, saj se vklopi samodejno, kot sistem zgodnjega opozarjanja na nekaj, na kar morate biti pozorni.

Vsakodnevno lahko doživljate nelagodje, ki ga lahko prezrete, do občutkov nelagodja, zaradi katerih morate nekaj narediti.

Včasih je to občutek nelagodja, ki je v zraku, napetost in neprijetna čustva, ki jih izžarevajo drugi. Včasih se počutite neprijetno, ker morate narediti nekaj, česar ne počnete, ali nasprotujete vašim pričakovanjem, ali se počutite krive, ker nečesa niste naredili tako, kot bi lahko.

Ne glede na to, kako se trudite ostati pozitivni in se izogniti neprijetnim občutkom, to vedno ne gre. Nelagodje je nekje v vas in vam pravzaprav kaže, v katero smer se morate premikati. Opozori vas, da morda nekaj ni tako kakor bi moralo biti.

Nelagodje vam služi za orientacijo. Če ste v vlogi prijazne osebe, tiste, ki naredi vse za druge, in poskušate izstopiti iz tega okvira, se boste počutili neprijetno. Zakaj? Ker vam bodo drugi to zamerili.

Občutek nelagodja nas opozarja na nekaj. Foto: David Bacelj / Unsplash

Če imate okoli sebe manipulativne in sebične ljudi, vas bodo poskušali vrniti v ta kalup. Dajali vam bodo občutek, da se boste počutili krive in vam preprečili, da bi se znebili vzorca, ki vas zadržuje. Postavljati mej ni enostavno, še posbej, ko so odnosi že zgrajeni po določeni shemi in jo želite spremeniti. Ko krepite samozavest in spreminjate svoje vedenje, vas nelagodje spremlja na vsakem koraku, in vam pove, da ste na pravi poti.

V življenju vedno obstajajo odnosi in situacije, ko morate postaviti druge na prvo mesto ali narediti nekaj, kar vam ni blizu, kar vam ni všeč in se ob tem počutite slabo, ker so te stvari del odnosa ali službe, del vaših odločitev.

Vse kar lahko storite je, da se odločite v skladu s svojimi vrednotami. Včasih se kompromisi in popuščanja ujemajo s širšo sliko, vizijo, s cilji, za katerimi stremite, in načinom, kako jih doseči.

Zanemarjanje lastnih vrednot in nenehno sklepanje kompromisov in popuščanj ni dobro za vaše psihično in fizično zdravje. Nelagodje, ki vas spremlja, je v vašem telesu trajno.

Občutek, ki ne izgine in ne preneha, nanj pa se navadite in ga ne opazite več. Otrpne in postane strup. Občutki krivde vas nenehno žrejo, zamere vas zastrupljajo, in se počutite se slabo, v sebi in pri sebi. Nelagodje izgubi svojo vlogo opozorila in usmerjanja, če ga trajno ignorirate in ne poskušate opraviti težkega in nehvaležnega dela postavljanja mej.

Če želite konstruktivno uporabiti svoj kompas za nelagodje, morate postaviti meje. To v bistvu pomeni, da se začnete obnašati tako, kot želite, da se drugi obnašajo do vas.

Če zanemarite svoje potrebe, jih bodo zanemarili tudi drugi. Če nenehno počnete stvari, ki jih ne želite, in sklepate kompromise, bodo drugi to pričakovali od vas. Če ne spoštujete sebe, vas tudi drugi ne bodo spoštovali. Zato razmislite o svojih mejah, o lastnem odnosu do sebe.

Ne pozabi nase. Foto: Kinga Cichewicz / Unsplash

Naučili se boste obdržati svoje meje, sprejemati odločitve na podlagi svojih vrednot, postavljati prioritete in točke, okoli katerih ni pogajanj in kompromisov. In ko boste to počeli, bo občutek nelagodja spet smiseln. Ne boste ga prezrli, vendar ga boste opazili, ko se pojavi.

Recite si, to potrebujem, hočem, ne zmorem! Brez razlag, s katerimi zlahka zdrsnete v opravičevanje.

Ko živite svoja prepričanja, je vse veliko lažje. In ko se počutite neprijetno, vam tega ni treba ignorirati, ampak le razumeti, na kaj vas opozarja.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.