Bolano dobre ročne ure
Utrip mesta · moda

Se spomnite, ko v osemdesetih ”video ubil radijsko zvezdo”? Mi tudi ne! Se spomnite, ko so knjige zamenjale e-knjige? Mi tudi ne! Kaj pa, se spomnite, ko so pametne ure zamenjate klasične ročne ure? Mi tudi ne! Marsikomu se morda zdi, da danes ročne ure niso več potrebne. Sprva so jim grozili mobilni telefoni, zdaj jim poslednje dneve štejejo pametne ure. Ali pač? Ročne ure so večne. Večne so zato, ker jih za razliko do pametnih ur ne bo nikoli povozil čas. Ker medtem ko bo če dve leti današnji model ure Apple Watch samo še zastarel kos tehnologije, ki bo ležal v predalu, bo kvalitetna ročna ura tedaj še vedno krasila zapestje. Sploh, če boste lastnik ene od naslednjih 13 bolano dobrih klasičnih ur pod 5000 dolarji.

Pametne ure se zdijo trenutni modni krik, a klasične ročne ure zaradi ne gredo nikamor. Zakaj? Ker tudi one niso namenjene zgolj spremljanju časa. Resda ne premorejo aplikacij in drugih priboljškov sodobne nosljive tehnologije, a ostajajo modni dodatek, ki izkazuje ne le naš življenjski stil, ampak tudi status. Klasične ure so namreč statusni simbol in 13 bolano dobrih klasičnih ročnih ur pod 5000 dolarji, ki jih bomo predstavili v nadaljevanju, so popolno utelešenje te teorije.

PREBERITE ŠE: Pinnacle: Nico Gerard z uro, ki je klasična ročna ura in pametna ura Apple Watch

Pri ročni urah velja podobno kot pri objektivih za fotoaparate. Kvaliteta stane, naslednji komplet pa je najboljše, kar boste dobil za svoj denar in kos, ki ne bo končal na pokopališču tehnoloških igračk, ampak se bo prenašal iz roda v rod. Ročne ure imajo namreč čustveno vrednost, nekaj kar pametne ure zaradi svoje ”nadomestljivosti” (vedno bo na voljo boljši model) ne bodo imele nikoli.

Rolex Datejust

Še preden ste sploh dobro poznali ročne ure, ste poznali Rolex. Sprva ste ime povezovali z lepimi in dragimi časomeri. Ko ste o zapestnih urah vedeli nekoliko več, ste se odmikali od ideje o Rolexu kot možni izbiri, saj da gre za preveč popularno, preveč statusno obsedeno znamko s prezasoljenimi cenami. Ko ste se o urah dobro podučili, je bila vaša vera v Rolex povrnjena in začeli ste razumeti razloge za statusom najbolj cenjene ure na svetu in visokimi cenami. Kljub temu se znamka ”predsodkov” ne bo otepla. In ja, če imate model Submarine, ki je verjetno najbolj prepoznavna ura na svetu, potem boste verjetno res obsojeni, da ste Rolex kupili zaradi statusnega simbola. Rolex Datejust (mešanica modela Submarine in Daytona, a svojim karakterjem), ki sodi v njen klasični program, reši ta problem, saj ni tako kričeča in zamaskira izražanje statusnega simbola. A na koncu dneva je še vedno Rolex. Steklo je iz umetnega safirja s prepoznavno nalepljeno lečo, ki navidezno poveča številko, ki prikazuje datum, pašček pa je kovinski. Ura je robustno elegantna in tako primerna za vsakdanjo rabo in za vse, ki prisegajo na estetiko, ki so perfekcionisti in ki ne pristajajo na povprečnost.
Več o urirolex.com

Tudor Pelagos

Morda ne veste, a znamka Tudor je v lasti Rolexa, toda razlika med njima je, da Rolex uporablja lasten hišni mehanizem, medtem ko so Tudorjeve, in njena potapljaška ura Tudor Pelagos ni izjema, narejena s švicarsko natančnostjo (ETA). Poganja jo vzmetni mehanizem in je vodoodporna do 500 metrov, kljub robustnemu ohišju in obilni tehnologiji pa se lahko pohvali z lahkim 42-milimetrskim ohišjem narejenim iz titana. Uro s športnim karakterjem in popolno zanesljivostjo krasi keramična luneta, tlačni ventil in osvetljena številčnica, ki jo prekriva safirno steklo, ki je skoraj tako trdno kot diamant in ga praktično noben drug material ne more uničiti. Uro, ki je zlitje tehnologije in inovacije, si lahko okoli zapestja, ko nosite moško ali potapljaško obleko, nataknete za okoli 3600 evrov.
Več o uri: tudorwatch.com

Frédérique Constant Manufacture Worldtimer

Znamko Frédérique Constant sta leta 1988 na noge postavila nizozemska zakonca Aletta Bax in Peter Stas, danes pa operira v popku visokega urarstva Ženevi (Švica), zato so vse njene zapestne ure opremljene s švicarskim mehanizmom. Ponaša se z vznemirljivo kolekcijo ur med katerimi pa nam je v oko najbolj padla ročna ura Manufacture Worldtimer s sofisticirano tridimenzionalno številčnico z 42-milimetrskim premerom (na številki 6 najdemo tudi pomožno številčnico). Iz nje lahko razberemo precej več kot le lokalni čas, saj prikazuje svetovnega. Svetovna ura (dejansko in metaforično) ima zato številčnico za lokalni čas nekoliko manjšo, ujeta pa je v nastavljivem obroču iz 24 časovni pasov, ki nosijo imena prepoznavnih mest po svetu. Čeprav na prvi pogled deluje komplicirano, pa je princip uporabe enostaven. Potegnete krono (gumb za navijanje ure in nastavitve) do prve stopnje in jo obračate v kontra smeri urinega kazalca dokler se ne ujema z vašim časovnim pasom. In to je to. Če je v mestu noč, bo čas v predelu ure, kjer je številčnica obarvana temno. Ura s kovinskim pasom in safir steklom, je vodoodporna do globine 50 metrov.
Več o uri: frederiqueconstant.com

Ebel El Primero Chronograph

Več o uri: chrono24.com

Nomos Tangente

Več o uri: nomos-glashuette.com

Seiko Cocktail Time SARB065

Več o uri: amazon.com

Pita Barcelona Oceana

Več o uri: pita.es

Nomos Orion Rosé

Več o uri: nomos-store.com

Habring² Felix

Več o uri: habring2.com

Omega Seamaster Diver Co-Axial

Več o uri: omegawatches.com

Grand Seiko SBGR061

Več o uri: grand-seiko.com

Heuer Camaro 7220

Več o uri: fratellowatches.com

Nomos Metro

Več o uri: glashuette.com

Nenadkriljive nogavice Free Your Feet. Free Your Feet – športne nogavice iz materiala močnejšega kot kevlar, ki bodo šle z vami v grob! Katera sončna očala so prava za vaš obraz? Kako izbrati sončna očala, ki pašejo vašemu obrazu? Retro superge so nazaj Geekovske superge, ki bodo vladale jeseni Torbica za hitro prehrano Torbica, ki jo je navdihnila Big Mac-ova embalaža ·