shutterstock_597367787
V zraku · odnosi

Prej ali slej gre vsak par (tudi tisti najbolj srečen) skozi obdobje krize. To je absolutno neizogibno v vsakem odnosu, a dobra novica je, da se po tem težkem obdobju par praviloma še bolj poveže. To velja seveda v primeru, da je kriza uspešno razrešena.

5 najtežavnejših obdobij v zvezi: kako jih preiti in se izogniti razhodu?

Prvo leto: obdobje realnosti

Po pol do enega leta od začetka skupnega življenja postanejo metuljčki zaljubljenosti vedno redkejši, vsakdan pa vedno bolj življenjski. Nastopi tako imenovano obdobje realnosti, ko se partnerja začneta zavedati tudi slabih strani drug drugega. Kako uspešno razrešiti to krizo? Pomembno je, da se o svojih občutkih pogovarjata, si razložita, kaj vaju moti, kaj vaju skrbi in kaj si želita.

Tretje leto: obdobje območja udobja

Nekje proti koncu tretjega leta se za par začne obdobje območja udobja. Drug drugega začneta jemati za samoumevnega in se vse manjkrat potrudita, da bi oživila iskrico. To seveda nima nobene veze z ljubeznijo, je pa lahko nevarno za zvezo. Temu se lahko izogneta predvsem tako, da se zavedata, da je območje udobja lahko nevarno. Zavestno si vzemita čas za nežnost in romantiko.

Sedmo leto: obdobje dolgočasja

Okoli sedmega leta zakona se lahko partnerjema zdi, da drug o drugem vesta že vse. Velikokrat sta zelo zatopljena vsak v svojo kariero, povrhu pa imajo takrat pari pogosto majhne otroke, ki poberejo veliko časa. Tako nastopi obdobje dolgočasja, ki ga lahko podpira upad seksualnega poželenja. Kaj storiti? Poskrbita, da ohranjata iskreno komunikacijo. Probleme razrešujta takoj, ko se pojavijo. Vzemita si čas zase. Naredita plane za prihodnost.

Deseto leto: obdobje težav

Deseto leto je verjetno najtežje obdobje v marsikaterem zakonu. Na mnogo žensk pade takrat ogromno breme skrbi za otroke, hišo in v mnogi primerih tudi kariero. Tako jim lahko zmanjka časa za partnerski odnos in ta se začne krhati. To obdobje najlažje premagata z odprto komunikacijo in humorjem. Če imata velike težave, pa razmislita o obisku partnerske terapije.

Dvajseto leto: obdobje sivih ločitev

Po dvajsetem letu zakona se pojavi zadnje težko obdobje. Takrat za mnogo parov nastopi sindrom praznega gnezda, saj otroci zapustijo dom. Hiša ostane prazna, partnerja pa imata naenkrat ogromno časa, hkrati pa občutek, da se ne poznata več tako dobro. Kaj lahko naredita, da se izogneta »sivi ločitvi«? Poskusita se spet zbližati. Morda lahko najdeta hobi, s katerim se bosta skupaj ukvarjala. Pojdita na potovanje, začrtajta skupne cilje in se veliko pogovarjajta.

Vrste nefizičnega varanja, ki ga še zmeraj razumemo kot varanje Vrste nefizičnega varanja, ki ga še zmeraj razumemo kot varanje timo-stern-234939-unsplash 6 resnic, ki bi jih moral poznati vsak par, če želi dolgotrajno vezo Ko sta si usojena: očitni znaki, da sta drug za drugega Ko sta si usojena: očitni znaki, da sta drug za drugega Dan po razhodu: kaj napisati bivši ljubezni potem, ko sta se razšla Dan po razhodu: kaj napisati bivši ljubezni potem, ko sta se razšla · · ·