Prvomajske počitnice za mnoge ljudi predstavljajo priložnost, da posežejo po alkoholu – ta naj bi že sam po sebi negativno vplival na zdravje, v kombinaciji z nekaterimi živili pa lahko prinese še več škode.
Druženje s prijatelji ob alkoholu ne more biti popolno, če ga ne popestrite s hrano, vendar pri tem morate biti previdni, saj lahko kombinacije alkohola in različnih jedi povzročijo kopico težav.
Da bodo vaši majski prazniki minili karseda mirno, si preberite seznam 5 živil, ki jih ne bi smeli mešati z alkoholom.
1. Slani prigrizki
Zaradi uživanja slanih prigrizkov, kot so čips, popovka, smoki … postanete žejni, kar pomeni, da naj bi posledično spili več alkohola. Na ta način se ne boste odžejali, zato je veliko bolje, da žejo potešite kar z vodo.
2. Kruh
Kruh podobno kot pivo vsebuje večje količine kvasa, ki naj bi povzročal napenjanje. Ko si boste naslednjič privoščili pivo, raje posezite po oreščkih, zelenjavi ali manj mastnem mesu.
3. Kava in energijski napitki
Energijske pijače naj ne bi spremenile učinkov alkohola, temveč vaše zavedanje o popiti količini in zmanjšanih sposobnosti. Do tega naj bi prihajalo zaradi stimulacijskega delovanja kofeina.
4. Dietni sokovi
S kombiniranjem dietnih sokov z žganimi prijačami naj bi veliko prej občutili učinek alkohola. Sladkor, ki se nahaja v dietnih sokovih, naj bi namreč upočasnil vstop alkohola v kri.
5. Citrusi
Citrusi, med katere se uvrščajo mandarina, pomaranča in limona, vsebujejo veliko kisline, ki se v kombinaciji z alkoholom domnevno ne obnese dobro, ker naj bi izzvala zgago.