cover-alkoholna-rdecica
Utrip mesta · zdravje & lepota

Nekaterim ljudem obraz pordeči, ko pijejo alkohol, in to vsekakor ni dober znak. Vsi, ki po alkoholu postanejo rdeči, imajo na alkohol posebno reakcijo. Vsakič, ko pijejo alkohol, dobesedno zastrupljajo svoje telo.

Tukaj vam ponujamo odgovor, zakaj nekateri ljudje postanejo rdeči, ko pijejo alkohol. Temu zdravstvenemu stanju pravimo alkoholna rdečica in stranski učinki so vneta koža, glavobol in pospešen srčni utrip.

Vzrok je nastajanje acetaldehida v telesu. Acetaldehid je zelo strupna in znana rakotvorna kemična spojina. Ko alkohol prizadene jetra, se presnavlja v acetaldehid.

Po navadi se hitro pretvori v varnejšo obliko, tj. acetat. Toda ljudje z reakcijo na alkohol so drugačni. Njihovo telo spremeni alkohol v acetaldehid hitreje in ostaja v njihovih jetrih dlje časa, da acetaldehid pretvori v acetat.

Posledice so: manj intenzivni učinek alkohola, hujši neželeni učinki zaradi zastrupitve z acetaldehidom in dolgoročno večje tveganje za nastanek raka ust in žrela.

Alkoholna reakcija oziroma alkoholna rdečica je genetsko stanje. Izvira iz osrednje Kitajske, kjer se skozi stoletja širi po vsej vzhodni Aziji. Ocenjeno je, da ima tovrstno gensko posebnost 1/3 vzhodnih Azijcev.

Ker je razlog genetika, za to zdravstveno stanje ni zdravila. In kako ravnati, če ste občutljivi na alkohol. Izogibajte se čezmernemu pitju alkohola in zares pazite, da ne postanete alkoholik.


kaditi To je najboljši način za prenehanje kajenja … pravi znanost! shutterstock_370754951 6 načinov, kako se ubraniti pred prehladom in gripo shutterstock_623804987 Najlepši ljudje so rojeni prav v tem astrološkem znamenju! Večkrat si ga privoščita: tako seks vpliva na vajine možgane Večkrat si ga privoščita: tako seks vpliva na vajine možgane ·