3960
Utrip mesta · zdravje & lepota

Poznaš vse mite o spanju? Ideja, da potrebujemo 8 ur spanja, se številnim zdi nesmiselna. Ali res potrebujemo toliko spanja? Nekateri uspešni ljudje namreč trdijo, da jim zadostujejo štiri ure spanja. Raziskave potrjujejo, da je spanje pomembno.

Je 8 ur spanja mit ali resnica?

Rezultati raziskave oddelka za klinične nevroznanosti v Oxfordu so pokazale, da lahko ovržemo 6 mitov o spanju.

PREBERITE ŠE: Kaj je dobro jesti pred spanjem in kaj ne

1. Rana ura, zlata ura. Ustvarjalni in uspešni ljudje dobro spijo in ne začnejo dela zgodaj. Zgodnje vstajanje vpliva na povečano potrebo po kavi in poseganje po alkoholu v večernih urah.

2. Štiri ure spanja zadostujejo. Pomanjkanje spanja lahko povzroča zdravstvene težave, privede do izgorelosti in je pogosto krivec za prometne nesreče.

3. Najstniki so leni. Velikokrat najstnike označujejo za lene in utrujene, vendar je v resnici njihov bioritem drugačen. Raziskave kažejo, da bi v času, ko že začnejo pouk, potrebovali še dve uri spanca.

4. Nadure so neizogibno dejstvo. Opravljanje dela brez počitka vpliva na učinkovitost. Zdravniki zaradi izčrpanosti naredijo največ napak v dežurstvih, ki trajajo 24 ur.

5. S kurami spati in vstati. Tisti, ki začnejo delati v zgodnjih urah, se lahko spopadajo s čezmerno telesno težo, sladkorno boleznijo, razdražljivostjo in izčrpanostjo.

6. Spalnica je prostor za pobeg. Številni uporabljajo spalnico kot prostor za beg pred resničnostjo, zato vanjo namestijo TV, računalnik, vklopijo gretje. Raziskave kažejo, da spimo bolje, če odstranimo elektronske naprave in če je temperatura nekoliko nižja.

Sadje za energijo S katerim sadjem se napolniš z energijo? Nohti Kaj nohti razkrivajo o vašem zdravju? tashiara Kako ohraniti naše možgane v super formi? Postelja Veš, zakaj postelje ne bi smel pospravljati? ·