shutterstock_370754951
Utrip mesta · zdravje & lepota

Vsem neljubo obdobje gripe in prehlada že trka na vrata. Ko zbolimo, se čas ustavi, ure se zdijo kot tedni, tedni kot meseci. Pozabimo lahko na rekreacijo in druženje s prijatelji, saj smo obsojeni na počitek.

Pred nami je vsekakor čas, ko moramo biti še posebej previdni, da se nas ne loti kaj hujšega. Zato ga pričakajmo oboroženi z naravnimi zdravili in enkrat za vselej opravimo z nevšečnostmi prehlada in gripe kar sami. Kako se torej ubraniti prvih znakov prehlada in gripe?

1. Vitamin C

Vitamin C uspešno zmanjša trajanje prehlada, simptomov pa sam vseeno ne more preprečiti. Na dan ga zaužijmo vsaj 70 mg. Privoščimo si čim več citrusov, ananasa, zelja in brokolija.

2. Aromaterapija

Aromaterapija je ena izmed najbolj dišečih možnosti naravnega zdravljenja prehlada. Ena njenih oblik je inhalacija, ki jo pripravimo tako, da v 100 ml vroče vode kanemo 5 kapljic evkaliptusovega eteričnega olja. Nato obraz približamo posodi, glavo pokrijemo z brisačo in inhaliramo. S količino olja nikar ne pretiravamo, inhalacija pa naj ne traja več kot 5 minut. Eterična olja lahko poleg inhalacije uporabljamo še na številne možne načine. Z njimi lahko nadišavimo robčke, grgramo mešanico eteričnega olja čajevca in vode, med prehladom pa nam bo pomagala tudi kopel, v katero kanemo nekaj kapljic eteričnega olja materine dušice.

3. Ameriški slamnik

Ameriški slamnik velja za enega najboljših naravnih načinov boja proti prehladu. Priporočen odmerek, ki naj bi pregnal prehlad, je 20 kapljic tinkture in tople vode do pet krat na dan.

4. Naspimo se

Spanje je ključnega pomena za naše zdravje. Študije dokazujejo, da ljudje, ki spijo manj kot sedem ur na dan, zbolijo veliko prej kot tisti, ki si privoščijo vsaj osem ur sanjanja na noč.

5. Jejmo hrano, ki izboljša našo imunsko odpornost

Jogurt, česen, zelena listnata zelenjava, citrusi, ovsena kaša, losos in oreščki bodo vsekakor pripomogli k našemu boljšemu počutju.

6. Pijmo dovolj tekočine

Zadostna hidracija je ključna za naše optimalno počutje. Če nam voda ne diši, bodo k boljšemu počutju pripomogli tudi čaj ali sadni sokovi. Priporočamo, da v trgovinah pogledate na police s pijačami in izberete tiste sokove, ki vsebujejo vitamine ter rastlinske izvlečke za dobro počutje. Bodite pozorni, da izberete tiste, ki imajo visok sadni delež in ne vsebujejo dodanih sladkorjev.


Večkrat si ga privoščita: tako seks vpliva na vajine možgane Večkrat si ga privoščita: tako seks vpliva na vajine možgane omurden-cengiz--G2iJF_aUws-unsplash Znanost je potrdila: to so prava leta za materinstvo! David Beckham 20+ dokazov, da so moški z bradami bolj seksi 5 znanstveno dokazanih navad, ki vas bodo osrečile Dokazano: 5 preprostih navad, ki vas bodo osrečile · ·