shutterstock_381968341
Kulturni izbor · knjige

Branje odlično vpliva na posameznikovo zdravje, samozavest in se povezuje z uspešnostjo in zadovoljstvom v življenju. V dobi tehnologije in (pre)hitrega življenjskega ritma pa je še posebno pomembno, da si pred spanjem vzamemo nekaj minut, da se odklopimo in se pomirimo. Preberite 6 razlogov, zakaj je pred spanjem dobro brati.

6 razlogov, zakaj je pred spanjem dobro brati:

Branje pripomore k boljšemu spanju.

Branje pripomore k temu, da boste lažje zaspali. Misli vam odvrne od vsakodnevnih skrbi, kar pomaga, da se lažje pomirite. Ta lastnost branja pa seveda ne drži pri zelo napetih knjigah: takrat se nam lahko zgodi, da knjige sploh ne moremo odložiti in beremo še dolgo v noč.

Zniža nivo stresa.

Raziskave so pokazale, da lahko branje pred spanjem zniža stres kar do 68 odstotkov. Če vas težijo skrbi prihajajočega dne, posezite po knjigi. Zagotovo se boste vsaj nekoliko pomirili in lažje zaspali.

Branje pomirja.

Uporaba elektronskih naprav, kot so na primer televizija, telefon ali tablica, človeka fiziološko razdraži. Po drugi strani pa ima branje zelo pomirjujoč učinek.

Branje pomaga pri koncentraciji.

Pregledovanje družbenih omrežij nikakor ni pametna zaposlitev pred spanjem. Takšna dejavnost razprši našo pozornost, kar negativno vpliva na koncentracijo. Pred spanjem raje posezite po dobri knjigi, ki bo od vas zahtevala usmerjeno pozornost. Tako boste trenirali možgane, da se bodo lahko posvetili eni sami stvari tudi v službi ali v šoli.

Branje viša empatijo.

Raziskave so pokazale, da so posamezniki, ki več berejo, tudi bolj empatični. Večkrat in bolj poglobljeno se postavljajo v kožo sočloveka.

Branje spodbuja ustvarjalnost.

Branje je na nek način telovadba za možgane. Med branjem spoznavamo nove svetove, nemalokrat pa se srečamo z novimi koncepti. Vse to vodi v povečanje ustvarjalnosti. Če imate ustvarjalno blokado, vam priporočamo, da preberete knjigo ali dve.

PREBERITE ŠE: 20 kul daril za maturante

The Pop-Up Book of Sex The Pop-up Book of Sex: žgečkljiva knjiga skokica za odrasle Knjige, s katerimi boste z lahkoto pridobili bralne navade Knjige, s katerimi boste z lahkoto pridobili bralne navade Knjiga receptov Minini cukri Minini cukri – knjiga sladkih receptov Mine Lavtižar Rdečelaske So rdečelaske najlepše ženske na svetu?