6 razlogov, zakaj je pred spanjem dobro brati

Branje odlično vpliva na posameznikovo zdravje, samozavest in se povezuje z uspešnostjo in zadovoljstvom v življenju. V dobi tehnologije in (pre)hitrega življenjskega ritma pa je še posebno pomembno, da si pred spanjem vzamemo nekaj minut, da se odklopimo in se pomirimo. Preberite 6 razlogov, zakaj je pred spanjem dobro brati.

6 razlogov, zakaj je pred spanjem dobro brati:

Branje pripomore k boljšemu spanju.

Branje pripomore k temu, da boste lažje zaspali. Misli vam odvrne od vsakodnevnih skrbi, kar pomaga, da se lažje pomirite. Ta lastnost branja pa seveda ne drži pri zelo napetih knjigah: takrat se nam lahko zgodi, da knjige sploh ne moremo odložiti in beremo še dolgo v noč.

Branje pomirja
Branje pomirja.

Zniža nivo stresa.

Raziskave so pokazale, da lahko branje pred spanjem zniža stres kar do 68 odstotkov. Če vas težijo skrbi prihajajočega dne, posezite po knjigi. Zagotovo se boste vsaj nekoliko pomirili in lažje zaspali.

Če ste pod stresom, se zakopljite v knjige
Če ste pod stresom, se zakopljite v knjige.

Branje pomirja.

Uporaba elektronskih naprav, kot so na primer televizija, telefon ali tablica, človeka fiziološko razdraži. Po drugi strani pa ima branje zelo pomirjujoč učinek.

Branje blagodejno deluje na naše fizično počutje
Branje blagodejno deluje na naše fizično počutje.

Branje pomaga pri koncentraciji.

Pregledovanje družbenih omrežij nikakor ni pametna zaposlitev pred spanjem. Takšna dejavnost razprši našo pozornost, kar negativno vpliva na koncentracijo. Pred spanjem raje posezite po dobri knjigi, ki bo od vas zahtevala usmerjeno pozornost. Tako boste trenirali možgane, da se bodo lahko posvetili eni sami stvari tudi v službi ali v šoli.

Branje pripomore k boljši koncentraciji
Branje pripomore k boljši koncentraciji.

Branje viša empatijo.

Raziskave so pokazale, da so posamezniki, ki več berejo, tudi bolj empatični. Večkrat in bolj poglobljeno se postavljajo v kožo sočloveka.

Ljudje, ki več berejo, so bolj empatični
Ljudje, ki več berejo, so bolj empatični.

Branje spodbuja ustvarjalnost.

Branje je na nek način telovadba za možgane. Med branjem spoznavamo nove svetove, nemalokrat pa se srečamo z novimi koncepti. Vse to vodi v povečanje ustvarjalnosti. Če imate ustvarjalno blokado, vam priporočamo, da preberete knjigo ali dve.

PREBERITE ŠE: 20 kul daril za maturante

Branje lahko zviša vašo kreativnost
Branje lahko poveča vašo ustvarjalnost.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
10 knjig, ki jih berejo uspešni ljudje