shutterstock_149484239
V zraku · buzz buzz

Vedno bolj smo prepričani, da leta nimajo povezave s človekovim občutkom, kako doživlja sebe, saj je nova študija pokazala, da so morda vaši možgani bolj zdravi, če se počutite mlajše, kot v resnici ste.

Ja, dobro ste slišali. Občutek mladosti je povezan z vašimi možgani, ugotavljajo raziskovalci. V študiji objavljeni v reviji Frontiers v Aging Neuroscience so skupino odraslih nad 59 let spraševali, ali se počutijo starejše ali mlajše, kot dejansko so. Tovrsten samoopis, ki ga raziskovalci imenujejo subjektivna doba, namreč lahko odraža tudi fizično zdravje. Z drugimi besedami: če se počutite mlado, lahko vaši možgani dejansko tudi prikažejo manj starostnih okvar.

Če se oseba počuti starejša, je to lahko znak, da je čas, da oceni svoj življenjski slog, navade in dejavnosti, ki bi lahko prispevale k boljši skrbi za zdravje možganov, pravijo raziskovalci o študiji. Starost, ki jo oseba čuti, lahko vpliva na to, kako bo oseba aktivna, kar bi lahko vplivalo na njeno splošno zdravje. Nekdo, ki je 80 let star, počuti pa se, kot da je 18, ima več motivacije, da ostane aktiven.

Ugotovitve v študiji jasno osvetljujejo, kako je razmišljanje povezano z zdravjem, pa tudi z ustrezno hrano. Pomembno je hraniti možgane s hrano, ki vam bo pomagala, da boste dlje časa močni in mladi. V intervjuju za Forbes je doktorica Lisa Mosconi, pojasnila, da je poletno sadje najboljša ‘možganska hrana’. Robide, borovnice, jagode, maline, temne češnje, goji jagode in murve vsebujejo antioksidante, ki pomagajo ohraniti vaš pomnilnik.


Dizajnerji si predstavljajo superjunake v vlogi modelov za najbolj znane reklame .. in Hobbit je noro 'zapeljiv' Dizajnerji si predstavljajo superjunake v vlogi modelov za najbolj znane reklame 39379574_575664319516548_3592989410120957952_n Zanimivosti o princesi Diani, ki jih prav gotovo še niste vedeli Oblikovalka ustvari edinstvene modne kose, ki so okrašeni s kristali iz človeške poti. Oblikovalka ustvari edinstvene modne kose, ki so okrašeni s kristali iz človeškega potu vgraviran nakit Med lepoto in grozo: v kožo vgraviran nakit, ki spremeni zvezdnice v bitja z drugega sveta · · · · ·