Woman deciding between sweet and fruit
Utrip mesta · zdravje & lepota

Ljubitelji čokolade, veselite se: čokolada ni le okusna, temveč ima tudi številne koristi za zdravje – glede na najnovejše raziskave je med drugim povezana tudi z manjšim tveganjem za možgansko kap ter bolezni srca. Ta ultimativna hrana, ki izboljša razpoloženje ter nudi užitek v prekomernih količinah seveda ni najbolj zdrava – a dobra čokolada, temna čokolada z vsaj 70 odstotki kakava ali več, resnično koristi našemu zdravju. Čokolada je tako dobra za srce, cirkulacijo krvi in možgane, prav tako pa bi naj bila koristna pri avtizmu, debelosti, diabetesu, Alzheimerjevi bolezni ter staranju nasploh. Najnovejše raziskave pa med drugim kažejo, da bi naj tudi mlečna čokolada imela dragocene hranilne snovi, ki znižujejo možnost težav s srcem. Tukaj je deset znanstveno dokazanih pozitivnih učinkov dobre čokolade na naše zdravje.

1. Čokolada je dobra za srce in cirkulacijo krvi.

Nedavna študija je pokazala, da temna čokolada pomaga pri obnovi prožnosti arterij, hkrati pa preprečuje belim krvnim celicam, da bi se lepile na stene žil, kar pa je pogost vzrok za zamašitev arterij.

2. Čokolada zmanjšuje tveganje za možgansko kap.

Raziskave opravljene na Finskem so pokazale, da uživanje čokolade znižuje tveganje kapi in to za kar neverjetnih 17 odstotkov, kar je pokazala raziskava v kateri so sodelovali moški.

3. Čokolada je bogata z minerali.

Temna čokolada je polna koristnih mineralov kot so kalij, cink ter selen. 100 gramov temne čokolade (70 odstotkov kakava ali več) zagotavlja kar 67 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa železa.

4. Čokolada zmanjšuje holesterol.

Konzumacija kakava dokazano zmanjšuje ravni slabega holesterola ter dviguje raven dobrega holesterola, kar pa lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.

5. Čokolada je dobra za našo kožo.

Flavonoli v temni čokoladi lahko zaščitijo kožo pred poškodbami sonca.

PREBERITE ŠE: Deset zdravih alternativ jutranji kavi

6. Čokolada nam lahko pomaga shujšati.

Res je, čokolada nam lahko pomaga shujšati. En kos dobre čokolade, ki jo stopimo na jeziku 20 minut pred obrokom, v možganih sproži hormon, ki nam daje občutek sitosti. Prav tako lahko po koncu obroka z enako velikim kosom čokolade ter enakim postopkom preprečimo kasnejše poseganje po prigrizkih.

7. Čokolada je dobra za mamice in dojenčke.

Finska študija je pokazala, da čokolada zmanjšuje stres pri nosečnicah in da so se otroci takih mamic nasmehnili pogosteje kot pa otroci tistih mamic, ki čokolade niso jedle.

8. Čokolada lahko prepreči diabetes.

Morda zveni noro, a kakav dokazano izboljša občutljivost na inzulin. Tako lahko temna čokolada – seveda v zmernih količinah – odložu ter prepreči nastanek sladkorne bolezni.

9. Čokolada je dobra za možgane.

Flavonoli so tisti, ki zmanjšajo izgubo spomina pri starejših ljudeh. Protivnetne lastnosti temne čokolade so se izkazale kot koriste pri zdravljenju možganskih poškodb, kot je npr. pretres možganov.

10. Čokolada izboljša razpoloženje.

Čokolada vsebuje feniletilamin ali “molekulo ljubezni”, ki je enak kemični substance, ki v naših možganih poskrbi za občutek zaljubljenosti. Feniletilamin tako spodbuja naše možgane, da za dobro počutje sprostijo endorfine.

PicMonkey Collagestrobing Lepotni trend: senčenje obraza je out, trend je osvetljevanje obraza #contouring #strobing Lepotni triki s sodo bikarbono Soda bikarbona v službi lepote Borovnice Zdravilna moč borovnic Nasveti za hujšanje Hujšanje za lenobe!