shutterstock_551348068
V zraku · odnosi

Če ne boste poskrbeli zase, boste čutili posledice.

Ljudje smo programirani, da skrbimo. Želja, da zaščitimo naše ljubljene, se skriva v naših genih. In prirojena skrb za nam drage ljudi ima številne pozitivne učinke – daje nam samozavest, bližino, izboljšujemo veščine timskega dela, prilagajanja … A kaj se zgodi, če skrb za druge popolnoma prevlada in nase pozabimo?

Zmanjšana empatija

Gre za čustveno izčrpanost, ki izhaja iz izpovedovanja bolečine drugih ljudi. Povzroči jo lahko le ena stvar, ki se je zgodila naši dragi osebi, sčasoma pa se lahko ta še poslabša. Znanost je dokazala, da lahko samo opazovanje tujih težav izzove velik stres, ki se nato dobesedno dovaja v možgane opazovalca in tako ta sam začuti šok, nemoč in brezup, čeprav ta dogodke realno ne vpliva na njegovo življenje.

Če ignoriramo tako močan vpliv na našo psiho in ne storimo ničesar, da bi zaščitili sebe, bomo sčasoma spremenili naš pogled na svet, čustev ne bomo mogli nadzorovati, naše kognitivne sposobnosti bodo oslabele in imeli bomo težave s spanjem. Sčasoma se lahko razvije tudi občutek zapuščenosti.

Sekundarna travma

Ko preveč skrbimo za druge ljudi, se praktično “okužimo” z njihovim stresom, še hujša pa je bolečina, ki prihaja iz človeka, ki jo nato nezavedno prevzamemo. Sekundarna travma je psihološka posledica, ki nastane zaradi vmešavanja v težave in težka izkustva nekoga drugega. Seveda se vmešavamo z najboljšimi nameni, a ne opazimo, da to sčasoma privede do zmanjšanja zmožnosti sočutja, saj lahko zaradi tujih izkušenj doživljamo nočne more, pretirano navdušenje, pretirane skrbi …

Ko skrbimo za svoje ljubljene in njihove čustvene rane, sta skrb zase in za lastno duševno zdravje še kako pomembna!

Izgorelost

Včasih ne skrbimo le za ljudi, temveč tudi za stvari, kot je na primer služba. In ta skrb je lahko večja kot skrb za lastno zdravje! Sčasoma bo stres zaradi pretiranih skrbi privedel do izgorelosti. V takšnih trenutkih nam je na delovnem mestu težko, pa tudi na splošno v življenju, nismo z ničemer zadovoljni in občutek, da je vse v redu, začne bledeti.

Vsemu temu se lahko izognemo, če pravočasno poskrbimo zase. Biti moramo pripravljeni na to, da vsaj del energije, ki jo usmerimo proti drugim, usmerimo tudi nase. Samooskrba ni trend, ampak pomemben postopek, s katerim zaščitimo sebe in svoje duševno ter telesno zdravje, saj ima lahko pretirana skrba za druge svoje posledice. Bodimo pozorni na svoje potrebe, dajmo si priložnost, tako kot bi jo dali drugim.

Da bi se izognili tem posledicam, to še ne pomeni, da bi morali nehati skrbeti za druge ljudi. Vse, kar moramo storiti je, da sebe postavimo na prvo mesto in druge na drugo, tretje, četrto …

andrii-podilnyk-CgPjD3c3ZOg-unsplash “Ljubim te, ker …” : 50+ izjav za najbolj romantične duše carly-rae-hobbins-zNHOIzjJiyA-unsplash Njihova ljubezen je večna: 3 astrološki pari, ki se bodo skupaj postarali fathers-and-daughters-movie-1A Oče je imel prav: 15 življenjskih lekcij, ki držijo kot pribito To NI ljubezen: ko nekoga ljubiš, ne ravnaš z njim kot s smetjo To NI ljubezen: ko nekoga ljubiš, ne ravnaš z njim kot s smetjo