Gradnja ceste Avstralija
V zraku · buzz buzz

Gradnja ceste nikoli ni bila posebno privlačen dogodek. Razen morda za otroke, ki se navdušujejo nad velikimi bagri na delu. A če bi povsod asfaltirali ceste tako, kot jih asfaltirajo v Avstraliji, potem bi bila to prava atrakcija za vse. Še več, ta način asfaltiranja je tako hiter, da cesta nastaja pred vašimi očmi. Petkilometrski odsek na zahodu Avstralije so asfaltirali v dveh dneh!

Podeželje na zahodu Avstralije Shire of Moora je postalo nepričakovana spletna senzacija, potem ko je po spletu zaokrožil zračni posnetek tamkajšnje gradnje ceste. Asfaltiranje je namreč potekalo ekspresno hitro in kot dobro naoljen stroj. Plast za plastjo in 4,9 kilometra ceste je bilo pripravljenih za promet v dveh dneh. Ko pomislimo, koliko časa gradnja poteka pri nas, je takšnemu podatku kar težko verjeti. Delavci so cesto potegnili skoraj tako hitro, kot bi po listu papirja s črto vlekli črto.

PREBERITE ŠE: Salt Bae – tudi soljenje hrane je lahko seksi

Zakaj tako ne gradijo pri nas? Tovrstna gradnja je žal primerna le za sušne predele, kjer je vreme stanovitno in ceste niso pretirano obremenjene. Asfaltiranje poteka po metodi chipseal. Najprej tovornjak po tleh razprši tanko plast bitumna oz. emulzije, po tej pa se nato potrosi pesek, delo pa zaključi valjar. Poudariti velja, da takšno cestišče ni tako trpežno kot običajno. Nimajo namreč tampona, to je utrjene podlage, na katero položijo vroč asfalt. Kljub vsemu gre za izjemen inženirski dosežek, pred katerim lahko samo snamemo klobuk.

Ekspresno polaganje tlakovcev:


BeFunky Collage Stvari, ki jih razumejo le tisti, ki nosijo očala Najbogatejši ljudje na svetu Teh 8 ljudi ima skupaj toliko denarja kot polovica sveta skupaj Dani Olivier - goli portreti Dani Olivier: telesa ‘oblečena’ v svetlobo Tatuji in materina znamenja Tatuji, ki se na domiseln način dopolnjujejo z materinimi znamenji · ·