shutterstock_1336033253
V zraku · odnosi

Ženske se ji pogosto ne morejo upreti!

Lažete partnerju glede svojih financ? Prikrivate majhne nakupe? Za finančno nezvestobo niso potrebni milijoni, dovolj je ena sama laž in nepoštenost. In ta “majhna” denarna skrivnost je že marsikomu razdrla partnersko razmerje.

Finančna svetovalca Scott & Bethany Palmer predavata in svetujeta o vplivu denarja na odnose. V raziskavi Citibank je bilo ugotovljeno, da je 57 odstotkov razvezanih parov kot glavni razlog za ločitev navedlo denarne težave. Ugotovila sta, da ima 65 odstotkov žensk dodatno kreditno kartico ali zalogo gotovine, za katero partner ne ve. Njihova razlaga je bila, da so to storile za “zaščito svojih družin“, ker partnerju ne zaupajo, da bodo sprejemali dobre finančne odločitve za družino.

Bodite pošteni drug do drugega in do sebe ter se izogibajte spodaj navedenim scenarijem, ki povzročajo finančno nezvestobo.

Tu so trije znaki finančne nezvestobe, ki se jim morate izogniti, da ne zaidete v skušnjavo denarnih skrivnosti.

Ogromen dolg

Veliko parov se spopada s čezmerno porabo in posledično velikim dolgom na bančnem računu. Marsikdo si misli, zakaj delam, če si ne morem privoščiti lepih stvari? A prilagoditi se je treba svojim finančnim zmožnostim.

Ob pogledu na vaše finančno stanje veste, da vas bo dodatni nakup pahnil v še večji dolg, ampak vam ni mar. Začnejo se laganje, skrivanje potrdil, izposoja denarja od drugih za prikrivanje laži. Začaran krog. Mislite si: “Tisto, česar ne vedo, jim ne bo škodilo.” Na žalost 90-odstotna poštenost še vedno ni poštenost.

Prenehajte. STOP! Ne povečujte dolga. Postavite si izvedljive finančne cilje, da boste odpravili dolg in zmanjšali izdatke. Ne bodite nerealni in ne lažite sami sebi in partnerju.

Pomanjkanje načrtovanja

Zdi se, da pomanjkanje načrtovanja nikoli ne pomeni velikih težav, dokler pari nimajo velikih izdatkov, kot so hiša, študij, nakup avtomobila … Ko dosežete to točko v življenju, da potrebujete večji znesek denarja, ki pa ga nimate, spoznate, da bi to lahko preprečili z načrtovanjem, a večina ljudi tega ne stori. Zato se začnejo prepirati in kriviti drug drugega.

Poglejmo primer. Mož in žena sta se pogovarjala o varčevanju za študij otroka. Mož je menil, da je to nesmiselno. Nikoli ni varčeval. Ko je prišel čas za odhod otroka na fakulteto, denarja ni bilo. Žena je v jezi, brez vednosti moža, prodala nekaj njunega imetja. Oba sta zagrešila finančno nezvestobo. On ni bil iskren, ker ji ni zaupal, da ni varčeval, in ona, ker je prodala stvari, ne da bi povedala možu.

Načrtujta nekaj prihrankov za deževne dni in za nepredvidene stroške. Sodelujta!

Partner ima popoln nadzor nad skupnimi financami

Finančna nezvestoba nastopi tudi takrat, ko ima ena oseba popoln nadzor nad prihodki. Do partnerja se vede kakor do otroka in mu ne omogoči dostopa do skupnih računov in denarja.

Finančni nezvestobi se izognete z zaupanjem! Torej, načrtujta družinski proračun, naj bo jasno dorečen in vanj naj imata vedno vpogled oba partnerja. Dolg ni morilec razmerja. Nepoštenost je.


shutterstock_266627072 Ko izgubiš mamo, izgubiš del sebe! christopher-campbell-XrTIFBsZxaY-unsplash To delamo vsi narobe: 9 napak, ki jih naredimo na prvem zmenku davids-kokainis-1CAVVbhIfog-unsplash 10 resnic o ljubezni: s tem se preprosto moraš strinjati! milan-popovic-FHvpa4-Fpu8-unsplash (2) ZATO boš ostala sama: s tem boš stoodstotno odgnala partnerja! · · · ·