fbpx

Hallyu: korejski val, ki je poplavil svet

V zadnjih letih je korejska kultura svoje lovke razprla po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Ta kulturni fenomen je dobil svoje ime: hallyu (korejski val), pomeni pa izvoz korejske popularne kulture, od filmov, glasbe, igric, kozmetike in tehnologije do kulinarike in TV-dram.

Južna Koreja je verjetno edina država na svetu, ki se je odločila postati ena izmed največjih izvoznic popularne kulture. Svoj svetovni ugled gradi na t. i. “mehki moči”, ki je diametralna bolj poznani “trdi moči”, ki vključuje vojaško in ekonomsko moč. Vendar pa se ta val ni zgodil spontano. Bil je in ostaja skrbno načrtovan in je dobro podprt s strani korejske vlade.

Hallyu je sprva stopil skozi vrata Kitajske in Japonske, nato pa skozi Jugovzhodno Azijo v širni svet. Danes je dosegel že vse celine in je sokrivec za izjemen poslovni in kulturni napredek ter dober ugled države. Je eden izmed največjih kulturnih fenomenov, ki je pomagal na novo zgraditi od vojne opustošeno državo v eno izmed največjih svetovnih ekonomskih velesil. Danes velja Južna Koreja za eno izmed najnaprednejših, najhitreje razvijajočih se držav. Dežela inovacij in deloholikov, ki jih vodi moto “vedno je lahko še bolje”, trdno in odločno pušča svoje sledi po vsem svetu.

Seoul, prestolnica Južne Koreje
Seul, prestolnica Južne Koreje

K-pop

Izvoz korejske pop kulture se je začel v 90. letih prejšnjega stoletja. Sprva so čez mejo romale TV-drame, ki so zasvojile množice na Kitajskem. Kmalu pa je, tudi zaradi družbenih medijev in YouTuba, korejska kultura odmevala prav po vsem svetu. Uspelo jim je narediti zmagovalno fuzijo zvokov, ki kar obstanejo v ušesih, prodorne mode, ki je ravno prav drugačna, in skrbno premišljene koreografije, ki pritegne. Pri nas smo se s hallyjujem prvič srečali leta 2012, ko je svet obsedel PSY-jev Gangam Style. Skladbo verjetno poznate vsi. Verjetno pa ne veste, da je Gangam ime seulskega predela, ki ga lahko primerjamo z ameriškim Beverly Hillsom in ki velja za najvplivnejši trendseterski okraj južnokorejske prestolnice. Pred kratkim pa je korejska sedemčlanska fantovska skupina BTS objavila singel Black Swan, kjer ga v videospotu spremlja koreografija slovenske skupine MN Dance Company.

Štiri najpopularnejše korejske skupine – Big Bang, Super Junior, PSY in Girl’s Generation – so po svetu prodale kar 238 milijonov plošč. Danes obstaja več kot 150 aktivnih K-Pop skupin, Korejska fundacija pa poroča o skoraj 90 milijonih oboževalcev hallyjuja iz kar 113 držav.

K-film, korejski filmi

Korejski film je svoj vrhunec dosegel na letošnjih Oskarjih, kjer je prejel kar štiri kipce. Parazit je bil kot prvi tujejezični film v zgodovini nagrajen s kipcem za najboljši film. Prejel je še nagrado za najboljšo režijo (režiser je Boong Joon-ho), za najboljši izvirni scenarij ter za najboljši mednarodni film. Ta srhljivo-smešno-žalostni film je okronal hallyu in ga postavil ob bok najboljših na svetu.

To so preostali korejski filmi, ki si jih morate ogledati:

 • Shiri (1999)
 • Joint Security Area (2000)
 • Virgin Stripped Bare by Her Bachelors (2000)
 • Ching (Friend, 2001)
 • My Sassy Girl (2001)
 • Failan (2001)
 • A Tale of Two Sisters (2002)
 • Spomini na umore (Memories of Murder, 2003)
 • Silmido (2003)
 • Stari (Old Boy, 2003)
 • Spring, Summer, Fall, Winter … and Spring (2004)
 • Brata v vojni (Tae Guk Gi, 2004)
 • Kralj in klovn (The King and the Clown, 2005)
 • Gostitelj (The Host, 2006)
 • D-War (2007)
 • Scandal Makers (2008)
 • Haeundae (Tidal Wave, 2009)
 • The Man from Nowhere (2010)
 • Vojna puščic (War of the Arrows, 2011)
 • The Thieves (2012)
 • Miracle in Cell No. 7 (2013)
 • The Admiral: Roaring Currents (2014)
 • Veteran (2015)
 • Vlak do Busana (Train to Busan, 2016)
 • A Taxi Driver (2017)

K-beauty, korejska kozmetika

View this post on Instagram

"Sigh~❤ " is literally what your skin will be doing when you use this ampoule.⠀ ⠀ Enriched with B5 D-panthenol and hyaluronic acid, this product will heal, restore and hydrate leaving you feeling healthier, stronger and less susceptible to dry, tight, irritated skin. 😎 ⠀ ⠀ Available at:⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 🌎International shipping: www.cosrx.com @stylekorean_global @yesstyle ✨⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 🇺🇸USA: @amazon⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⚡Europe : coming soon ⠀⠀⠀⠀⠀ 🇲🇾Malaysia: @shopee_my⠀ 🇹🇭Thailand: @shopee_th⠀ 🇻🇳Vietnam : @shopee_vn⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 🇸🇬Singapore: @qoo10sg @shopee_sg⠀⠀ 🇵🇭Philippines: @shopee_ph⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 🇲🇨Indonesia: @cosrx_indonesia @shopee_id⠀⠀ …⠀⠀ …⠀⠀ …⠀ #cosrx #expectingtomorrow #kbeauty #koreanskincareroutine #365inskincare #rasianbeauty #skincarelover #skinfirst #skintips #skincareluxury #intothegloss #skincareproducts #skinrepair #clearskin #healthyskin #loveyourskin⠀

A post shared by COSRX Official (@cosrx) on


Najnovejši korejski izvozni fenomen je kozmetika. Korejska lepotna industrija je napredna, inovativna in znana po tem, da v svoje formule vključuje res bizarne sestavine, ki pa postavljajo nove svetovne trende v razumevanju kozmetične industrije in nege kože. Korejski lepotni trg se je že povzpel med prvih 10 na svetu in je imel po oceni agencije Mintel na globalnem trgu konec leta 2018 več kot 13,1 milijarde prometa.

V Sloveniji lahko kupite korejsko kozmetiko v teh trgovinah:

K-fashion, moda po korejsko

Korejska moda je skupaj z legendarnimi francoskimi in italijanskimi znamkami začela narekovati nove modne trende. Vse se je začelo leta 1960, ko so po vladnem programu za krepitev gospodarstva začeli odpirati številne tovarne oblačil. Tudi danes je korejska moda znana po kakovosti, izvirnosti, individualizmu in postavljanju novih trendov. Velja pa, da korejska moda ni umetnost, ampak predvsem posel, torej kako čim ceneje doseči čim več kupcev. Vedno večjo popularnost in odmevnost ima Seoul Fashion Week, najboljši ambasadorji in ambasadorke, ki korejsko modo širijo v svet, pa so seveda vedno bolj priljubljeni člani K-pop skupin, ki osvajajo svetovne odre.

Teden mode v Seoulu
Teden mode v Seulu

K-tech

Največje blagovne znamke – LG, Samsung, Hyundai in Kia – so tiste, zaradi katerih Južno Korejo danes povezujemo z napredkom, tehnološko dovršenostjo, kakovostjo in dostopnostjo. To so namreč imena, ki so tlakovala novo prihodnost danes ene izmed največjih ekonomskih sil na svetu. Zaradi teh ob omembi Koreje več ne pomislimo na korejsko vojno, na opustošenje države, na propad gospodarstva, ki je sledil vojni. Južna Koreja pa je tudi vodilni proizvajalec mobilnih telefonov, zaslonov in polprevodnikov na svetu, prav na vrh jo prav tako uvrščata ladjedelniška in avtomobilska industrija.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!