Enostavni triki, kako shujšati, ne da bi dejansko hujšali.
Utrip mesta · zdravje & lepota

Izumite način, na katerega bodo ljudje hujšali, ne da bi jim bilo treba karkoli narediti, in boste obogateli. Če koga lahko prefinjeno obračate naokoli, so to ljudje, ki slepo verjamejo, da bodo še z najbolj absurdno stvarjo na svetu izgubili kilograme, ki jih tako pestijo. Naj vam takoj povemo: NIČ se ne bo spremenilo, če se ne boste spremenili vi!

Če resnično verjamete v magične čaje, tablete ali napitke in grozovite diete, ki bodo izklesale vaše telo, vas moramo razočarati, da “iz te moke ne bo kruha”. Nutricionisti pravijo, da z dietamini nič narobe, če se jih lotite na tak način, da vaše telo vsakodnevno pridobiva vsa potrebna hranilna sredstva in naposled takšen način prehranjevanja postane tudi vaš življenjski slog. A če mučite svoje telo s premajhnim vnosom hranil, boste prej zaključili na infuziji kot v hlačah, ki ste jih nosili pred 10. leti.

Rezultati restriktivnih diet se ponavadi kažejo v jo-jo efektu, za katerega velja, da se vsi vaši domnevno izgubljeni kilogrami vrnejo s sunkovito hitrostjo, poveča se vaša lakota in se počutite še bolj obupane, kot ste bili prej. Zato pozabite na marketinške trike, premaknite zadnjico in tudi druge stvari v vašem življenju se bodo premaknile.

4 temeljni triki, kako shujšati, ne da bi dejansko hujšali:

1. Analiza vnosa tekočine

Kaj počnete narobe?

Sladkane pijače so strup 21. stoletja, ki je zasvojil celotno družbo, ustvaril potrebo po vnosu enormnih količin sladkorja v telo in spodbudil proizvodnjo živil, katerih vsebnost sladkorja je neizmerljiva. Znanstveniki pravijo, da ni zgolj pomembno to, da sladkane pijače vplivajo na povečanje kilogramov, temveč tudi na zdravje, in sicer notranje organe, neuravnoteženost inzulina, razvoj diabetesa, psiholoških bolezni …

Kaj narediti?

Še ptički na vejah čivkajo o tem, da je vnos tekočine izjemno pomemben. Vendar ne kakršnekoli tekočine, temveč vode. Ne gre zgolj za to, da je voda, kot bi se v sodobni družbi reklo “zdrava” za hujšanje, temveč naj bi bila po pričevanjih nutricionistov koristna predvsem za vaše zdravje. In tega se marsikdo premalo zaveda.
Kot pravijo nutricionisti, voda lahko spodbudi hitrejše delovanje metabolizma za do 30 %, kar naj bi pozitivno vplivalo na izgorevanje maščob. V nekaterih študijah so celo dokazali, da je pitje vode pomagalo ljudem zmanjšati vnos hrane, ki je nemalokrat plod dolgčasa, in je za 50 % spodbudilo izgubo kilogramov (v primerjavi s tistimi, ki vode niso pili). Voda naj bi med drugim pozitivno vplivala tudi na notranje organe, vzdrževanje pritiska, telesno temperaturo, kožo …

NASVET: Če niste vajeni vnašati večjih količin vode v telo, boste na začetku, jasno, imeli težave. Verjetno boste pozabljali, koliko vode ste spili, kako in kdaj jo piti. Najlažje je, da si nabavite flaško, ki meri, koliko vode ste spili. Če vam takšne flaške niso všeč, si lahko naložite aplikacijo za telefon, ki meri isto kot flaška.

2. Analiza vnosa obrokov

Kaj počnete narobe?

Veliko lažje si je lagati, da nimate časa, da bi jedli konkreten obrok, zato posežete po tistem, kar vam pride pod roko, kot da si enkrat naredite načrt, kaj boste jedli, in ga upoštevate vsak dan. Izgovori! Ko enkrat začnete pripravljati jedi “po načrtu”, se bo vaše življenje spremenilo – če začnete dan s hranljivim obrokom, boste videli, da se bo vaša potreba po pregrehah zmanjšala. Manj naj bi bili lačni, telo pa bo hrepenelo po hranljivi hrani.

Kaj narediti?

Načrtovanje obrokov naj bi bilo dobro tudi za vaš želodec. Namesto da pojeste enormne količine hrane v eni ali dveh rundah, si jih razporedite čez dan – na tak način naj bi razbremenili želodec, pospešili delovanje metabolizma in posledično preprečili pridobivanje kilogramov.

Pomembno je tudi, da dobro ogledate svoj krožniki. Kolikšne količine hrane se nahajajo na njem? Ste res tako lačni? Ali so lačne vaše oči? Ljudje ponavadi pojedo več hrane, kot je potrebuje njihovo telo, ker se bojijo, da bodo ostali lačni. Zmanjšajte velikost porcij in si boste naredili uslugo.

Pozornost usmerite tudi na način, na katerega jeste hrano. V Sloveniji si ljudje ponavadi ne vzamejo veliko časa za obrok, medtem ko v državah, kot sta Italija ali Francija, jedo z “guštom”, počasi. Razumljivo je, da vam življenjske obveznosti morda ne dopuščajo, da bi jedli tako dolgo, a vsaj pazite, ali dovolj prežvečite hrano. Sesekljana hrana naj bi se hitreje prebavila, medtem ko ima hitro požiranje nasproten učinek.

Vlogo pri dojemanju hrane ima tudi okolje, pribor in krožnik, iz katerega jeste. Zakaj je barva krožnika pomembna? Iz kakšnega krožnika bi morali jesti. PREBERITE SPODAJ!

NASVET: Na začetku se vam bo zdelo, da je čisto preveč stvari, na katere morate biti pozorni, a kot pravijo, vaja dela mojstra. Če ne veste, kako se lotiti priprave obrokov, si lahko naložite aplikacije z idejami za obroke ali aplikacije, ki merijo, katero hrano ste vnesli. Če niste tehnološki tip, si lahko naredite tudi dnevnik prehrane, kjer vsak dan sproti zapisujete, kaj ste pojedli.

3. Analiza spanca

Kaj počnete narobe?

Ste opazili, da takrat, ko spite premalo, jeste več? Tudi študije so dokazale, da nenaspani ljudje dnevno vnesejo več hrane kot tisti, ki si zagotovijo dozo spanca. Za to naj bi bil kriv hormon grelin, ki stimulira lakoto. Težava torej ni zgolj fiziološka, temveč tudi psihološka: deli možganov, ki so zadolženi za nagrajevanje in užitek se namreč pogosteje aktivirajo pri ljudeh, ki niso dovolj spali. In bolj kot jedo, bolj so srečni, bolj si želijo hrane.

Kaj narediti?

Spanec je najpomembnejša človekova potreba, zato ga ne bi smeli jemati za samoumevnega. Morate si privoščiti zdravo količino počitka, ki naj ne bi zgolj pozitivno vplivala na vašo težo, temveč tudi produktivnost in počutje.

NASVET: Vsak pameten telefon meri, koliko časa ste spali. Če imate to opcijo izključeno, jo omogočite!

4. Analiza gibanja

Kaj počnete narobe?

Ni niti nenavadno, da se ljudje tako hitro redijo, kot se še nikoli niso doslej– sedentarni življenjski slog je terjal svoj dolg, preveč časa preživite v ležečem ali sedečem položaju in nimate volje, da bi se do bližnje trgovine odpeljali s kolesom ali šli kar peš, ampak iščete ključe od avtomobila. Napaka!

Kaj narediti?

Če ste iskreni do sebe, se verjetno zavedate, da bi v 24-urnem obdobju lahko BREZ TEŽAV našli 30 ali 60 minut za aktivno telovadbo. Ampak se vztrajno prepričujete, da tega ne zmorete, ker imate že veliko drugih stvari na plečih. Če se resnično ne morete prepričati, da bi naredili ta korak, ste lahko vsaj pozorni na malenkosti, ki bodo pozitivno vplivale na vaš videz – odpravite se po opravkih peš ali s kolesom, privoščite si daljši sprehod, pojdite na fitnes na prostem, ki ga lahko najdete na vsakem koraku v mestu, rolajte, igrajte odbojko na travi, badminton …

NASVET: Naložite si aplikacijo za štetje korakov ali porabo kalorij – postavite si dnevni cilj, ki ga morate doseči. Tako boste imeli nadzor nad tem, koliko se sploh gibate in koliko vaše telo troši kalorije. Lahko poskusite tudi s 4-minutno vadbo, ki nadomesti 60 minut vadbe. KAKO DELUJE, SI PREBERI SPODAJ!

Ženske na to vedno pozabijo: tega nikakor NE POČNI pred barvanjem las Ženske na to vedno pozabijo: tega nikakor NE POČNI pred barvanjem las shutterstock_175036877 10 najhujših bolečin, ki jih lahko izkusi človek cover-zivila-hrana 10+ živil, ki jih lahko jeste neomejeno in se ne boste zredili shutterstock_641326012 Neverjetni poletni lepotni triki, ki jih ne poznaš?! ·