Napihljiva čelada Hövding 3
Utrip mesta · mobilno

Znanstveniki z univerze Stanford so čelado Hövding 3 označili za 8-krat varnejšo od običajne čelade.

Švedski Hövding je razmišljal nekako tako: če v avtomobilih glavo pred udarci zavaruje zračna blazina, zakaj ne bi imeli zračne blazine tudi kolesarji? Tako je nastal ovratnik Hövding, ki se ob padcu kolesarja v samo 0,1 sekunde napihne v čelado ter tako pred udarcem zavaruje glavo in vrat.

Senzorji v ovratniku analizirajo kolesarjeve premike kar 200-krat na sekundo in so stalno na preži za morebitnim nenavadnim gibom, ki bi pomenil, da kolesar pada. V svoji že tretji različici je Hövding 3 dobil nekaj uporabnih novosti. Nova baterija bo zdržala 12 ur neprestanega spremljanja kolesarja, njeno kapaciteto pa bo moč preveriti prek mobilne aplikacije. Ta bo znala tudi opozoriti kolesarja na odseke cest, kjer so se nesreče že dogajale. Dodana je tudi funkcija za klic v sili. Kljub nenavadni zasnovi je ovratnik za uporabo udoben in povsem nastavljiv. Ponosnih lastnikov te napihljive čelade je že 185 tisoč, na uradni spletni strani pa jo prodajajo za 299 evrov.

Galerija: Hövding 3

Napihljiva čelada Hövding 3Odpri galerijo

Mercedes-Benz električni skiro Mercedes-Benz električni skiro: skrivnostni električni skiro z zvezdo BMW Motorrad Vision DC Roadster BMW Motorrad Vision DC Roadster: se znameniti bokserski motor poslavlja? Vodni skuter Orca Električni vodni skuter Taiga Orca: Tesla na vodi living2020-living-vehicle-trailerthing Living Vehicle 2020: ko prikolica postane luksuzno eko domovanje · ·