Hövding 3: najvarnejša kolesarska čelada na svetu

Napihljiva čelada Hövding 3

Znanstveniki z univerze Stanford so čelado Hövding 3 označili za 8-krat varnejšo od običajne čelade.

Švedski Hövding je razmišljal nekako tako: če v avtomobilih glavo pred udarci zavaruje zračna blazina, zakaj ne bi imeli zračne blazine tudi kolesarji? Tako je nastal ovratnik Hövding, ki se ob padcu kolesarja v samo 0,1 sekunde napihne v čelado ter tako pred udarcem zavaruje glavo in vrat.

Senzorji v ovratniku analizirajo kolesarjeve premike kar 200-krat na sekundo in so stalno na preži za morebitnim nenavadnim gibom, ki bi pomenil, da kolesar pada. V svoji že tretji različici je Hövding 3 dobil nekaj uporabnih novosti. Nova baterija bo zdržala 12 ur neprestanega spremljanja kolesarja, njeno kapaciteto pa bo moč preveriti prek mobilne aplikacije. Ta bo znala tudi opozoriti kolesarja na odseke cest, kjer so se nesreče že dogajale. Dodana je tudi funkcija za klic v sili. Kljub nenavadni zasnovi je ovratnik za uporabo udoben in povsem nastavljiv. Ponosnih lastnikov te napihljive čelade je že 185 tisoč, na uradni spletni strani pa jo prodajajo za 299 evrov.

Galerija: Hövding 3

Dodatne Informacije

Več informacij:
hovding.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Audi TT RS 40 Years of Quattro: poklon dirkaški legendi