e48742b749ec4c9203e9953fc2c8625d
V zraku · buzz buzz

Kraljica Elizabeta II. ima mogočnih 90 let! Preživela je 18 predsednikov vlade in 15 ameriških predsednikov. Priljubljena kraljica je svoje oboževalce te božične praznike prestrašila, saj naj bi ji ponagajal hud prehlad, zaradi česar je prvič v 28 letih zamudila božično mašo na posestvu Sandringham. Prav tako je začela svoje obveznosti prelagati na druge člane kraljeve družine. Nekateri se tako bojijo, da se konec bliža hitreje, kot bi si želeli. Kaj se bo torej zgodilo, ko umre kraljica?

Kaj se bo zgodilo, ko umre kraljica:

Britanci bodo dobili dva dela prosta dneva.

Prosti dan bo tako na dan kraljičinega pogreba in na dan kronanja njenega naslednika. Velika verjetnost je, da bo med njima minilo kar nekaj dni ali pa celo mesecev. Med smrtjo kralja Jurija VI. in kronanjem kraljice Elizabete II. je minilo kar 16 mesecev.

12 dni žalovanja

Kraljičini smrti bo sledilo 12 dni uradnega žalovanja. Njeno telo bodo v krsti pripeljali v Westminstrsko palačo, kjer se ji bodo lahko ljudje še zadnjič poklonili. Lahko se zgodi, da bodo v nekem trenutku uradno stražo zamenjali člani žalujoče družine.

Na BBC-ju ne bodo smeli predvajati komedij.

V obdobju uradnega žalovanja bodo na BBC-ju opustili vse oddaje, filme in serije komične narave. Temu bodo verjetno sledili tudi drugi televizijski programi. Po kritikah, ki jih je BBC prejel v letu 2002, ko je napovedovalec oznanil smrt kraljice matere s temno rdečo kravato (namesto črno), imajo zdaj črne obleke in kravate vedno na zalogi.

Princ Charles bo postal kralj.

Kljub stalnim medijskim špekulacija je le malo verjetno, da se bo Charles umaknil in princu Williamu dovolil, da postane kralj. To bi lahko storila samo tako, da bi abdiciral (se odpovedal prestolu), saj v trenutku kraljičine smrti avtomatično postane kralj, tako da prestol nikoli ni zares prazen. Prav tako ne bo postal kralj Charles III. – ime si lahko namreč izbere le iz kakšnega od svojih krstnih ali srednjih imen –, tako da se lahko odloči, da bo postal kralj Filip I., kralj Artur I. ali pa kralj Jurij VII., po svojem dedku. Čeprav bo kralj postal takoj, še vedno potrebuje odobritev pristopnega sveta (accession council), ki ga uradno razglasi za monarha. Princ Charles pred parlamentom priseže zvestobo parlamentu in anglikanski cerkvi, ta pa priseže zvestobo njemu.
Zanimivost: Medtem ko bo zastava Združenega kraljestva v času žalovanja spuščena na pol droga, kraljeva zastava ne bo – dokler ima monarhija kralja, se zastava ne spusti.

Princ Charles lahko prekliče drugi dela prosti dan.

Ker bo Charles že kralj, se lahko odloči, da kronanja ne bo imel.

Britanci bodo imeli novo himno, nove znamke in nov denar.

Himna bo ponovno God Save The King, medtem ko bo kraljeva pošta in kraljeva kovnica takoj začeli s proizvodnjo novih poštnih znamk in kovancev, ki bodo imeli podobo Charlesa. Kovanci in znamke s kraljico Elizabeto II. bodo v obtoku še približno tri leta po njeni smrti.
Zanimivost: Princ Charles bo na kovancih in znamkah pokazal svoj levi profil.

Smrt kraljice bo stala celo premoženje.

Borza London Stock Exchange bo zaprta vsaj na dan pogreba ali pa celo dlje. Tudi banke bodo zaprte za nedoločen čas. Stroški pogreba in kronanja bodo ogromni. Ocenjuje se, da bo BDP okleščen za od 1,4 milijarde do 7 milijard evrov.

PREBERITE ŠE: 6 presenetljivih dejstev o potovanjih britanske kraljeve družine

Obstaja možnost, da bo Skupnost narodov razpadla.

Skupnost narodov (Commonwealth of Nations; od 1964 samo The Commonwealth) je skupnost 53 samostojnih suverenih držav, ki so bile skoraj vse bivši teritoriji oz. kolonije Britanskega imperija (izjema sta Združeno kraljestvo in Mozambik). Celo države, ki so izrazito prorepublikanske, menijo, da kraljica ohranja monarhijo na dobrem glasu, in čeprav so se države med njeno vladavino osamosvojile, jo mnogi še vedno vidijo kot njihovo vodjo. Ko bo kraljica Elizabeta II. umrla, pa je precejšna možnost, da bodo te države vezi z Veliko Britanijo dokončno prekinile.

Obeta se več manjših sprememb.

Niso samo himna, znamke in kovanci tisti, ki se bodo spremenili. Policisti bodo na svojih čeladah potrebovali druge insignije, Britanci pa bodo morali posodobiti potne liste. Govori se tudi, da bo kraljica na Trafalgarskem trgu dobila četrti podstavek.

Pogreb bo zares gromozanska stvar.

Samo pomislite na poroko Williama in Kate leta 2011 ali pa na pogreb princese Diane leta 1997. Pogreba, ki bo potekal v Westminstrski opatiji, se bodo nedvomno udeležili svetovni voditelji, pričakuje pa se tudi, da ga bo spremljalo okoli 3 milijarde ljudi. Več kot milijon ljudi se je v živo udeležilo Dianinega pogreba, še več se jih pričakuje na pogrebu kraljice. Ob prisotnosti take množice, skupaj z vsemi uglednimi gosti, je zelo verjetno, da bo šlo za eno od največjih varovanj doslej. Po slovesnosti se pričakuje, da bo kraljica pokopana v kapeli Svetega Jurija v gradu Windsor, kjer sta pokopana njen oče in njena mati. Vendar se lahko odloči, da bo pokopana v gradu Balmoral ali pa na posestvu Sandringham.

Vojvodinja Kate bo v središču pozornosti.

S kraljičino smrtjo bo William postal valižanski princ, Kate pa valižanska princesa. Dobila bo torej naziv, ki ga je nekoč imela Diana. Tabloidi ji bodo nedvomno še bolj sledili. Charlesova žena, Camilla, bo uradno kraljica, a očitno bo v stilu princa Alberta prejela naziv princess consort.

LG Signature OLED W 4K HDR TV CES 2017: LG Signature OLED W 4K HDR TV – televizor, tanjši od vašega telefona Neodvisni oglas za Adidas ob katerem vam bodo šle kocine pokonci. Študent posnel ganljiv oglas za Adidas, ob katerem se vam bo utrnila solza Kitajska in smog. Kitajska se duši v smogu – srhljive fotografije, na katerih smog požira kitajske stavbe Coca-Cola Zero Eksperiment: Koliko sladkorja ima Coca-Cola in koliko Coca-Cola Zero? · · · ·