allie-smith-417450
Utrip mesta · zdravje & lepota

Ljudje velikokrat pozabljamo na pomembnost kakovostnega spanca. Študentje se v želji po boljši oceni na izpitu učijo pozno v noč, odrasli pa pogosto do jutranjih ur opravljajo še zadnje službene obveznosti. To utegne pustiti trajne posledice na našem telesu.

Matthew Walker, profesor nevroznanosti in psihologije na univerzi v Kaliforniji, se v svoji novi knjigi Why we Sleep ukvarja z učinki, ki jih pušča pomanjkanje spanja. Do kakšnih težav lahko pride, če ne spimo dovolj?

Prvi najbolj prepoznaven učinek je izguba sposobnosti pomnjenja. Center v možganih, ki skrbi za ustvarjanje spominov, za svoje delovanje potrebuje zadostno količino energije, ki jo dobimo s spanjem. To povzroči, da se počutimo, kot da bolehamo za amnezijo. V hujših primerih naj bi prišlo celo do razvoja Alzheimerjeve bolezni. S spanjem namreč iz možganov izločamo strupen protein, ki je odgovoren za nastanek te bolezni.

Z zadostno količino spanca se bomo počutili mlajše. Moški, ki spijo 5–6 ur na noč, imajo količino testosterona primerno 10 let starejšim moškim. To zmanjša njihovo spolno moč.

Pozor! Če spite premalo, naj bi obstajala tudi večja možnost za nastanek raka. Že po eni noči s 4–5 urami spanja se število celic, ki skrbijo za ubijanje rakavih celic, zmanjša za kar 70 %. Še ena nevarnost, ki naj nam bi zapretila ob pomanjkanju spanca, je srčni napad. Pomanjkanje spanca se odrazi v zmanjšanem srčnem utripu in povišanem krvnem tlaku.

Se vam res zdi vredno tvegati? Vsekakor vam svetujemo, da svojemu telesu namenite od sedem do devet ur spanja na noč. Ne bo vam žal.


WK1_BrandHub_UrbanDecay_Naked2x2_b3_en_@2x Kozmetika Urban Decay prihaja v Slovenijo javier-molina-207556 Kaj jesti za zajtrk, kosilo in večerjo, ko imaš mačka? shutterstock_523456507 3 koraki za zdrav in bleščeč nasmeh shutterstock_409667665 7 vonjev, ki pripomorejo k boljšemu počutju · · ·