shutterstock_504084370
Sponzorirano · V zraku · tehnologija

Svet poganjajo podatki. Jih imate dovolj? In če jih imate dovolj, vas je ob koncu meseca strah enormno visokega zneska na računu? Pomagamo vam najti pravo ravnotežje med porabo podatkov in »infarktom ob koncu meseca«.

Prvi korak je najpomembnejši. Biti iskreni sami s seboj. Kako boste podatke, ki so vam na voljo, uporabili? Ali svoj telefon uporabljate predvsem za e-pošto in družbene medije ali tudi kot igralno konzolo in morda celo za gledanje svojih najljubših nadaljevank? Ali sploh veste, koliko podatkov  porabijo vaša »telefonska opravila«? Preverite.

Količina prenosa podatkov

Zakaj je povezovanje z omrežjem Wi-Fi pomembno? Če je vaš cilj omejevanje uporabe podatkov, potem je Wi-Fi vsekakor vaš največji zaveznik. Vsi podatki, ki se porabijo, medtem ko ste povezani z brezžičnim internetnim omrežjem, namreč ne bodo vplivali na vaš račun. Poleg tega ima večina naprav in aplikacij vgrajene nastavitve za omejitev uporabe nekaterih funkcij, medtem ko niste povezani z omrežjem Wi-Fi, kar vam prihrani kar nekaj časa z raziskovanjem, katere aplikacije lahko in katerih ne smete uporabljati.

Družbeni mediji

Veliko nas na naših pametnih telefonih uporablja aplikacije družbenih medijev. Koliko podatkov torej porabijo naši tviti, všečki in objave na Instagramu? Posodabljanje Facebooka na primer v povprečju porabi približno 50 KB in to vsakič, ko odprete aplikacijo. Posodabljanje Twitterja porabi približno 70 KB, vsaka objava slike na Instagramu pa bo porabila nekje med 30 KB in 150 KB. Tudi če ste popolnoma zblazneli, vaši statusi, posodobitve ter objave ne bodo naredile neke hude luknje v količini zakupljenih podatkov.

Brskanje po spletu

Splošno gledano je deskanje po spletu na vašem pametnem telefonu precej ekonomično do vašega računa. Seveda je vsaka spletna stran malce drugačna, zato morate vedeti, da bodo vaše številke prenosa podatkov višje, v kolikor boste obiskovali strani z veliko multimedijskih vsebin. V kolikor pa načrtujete le preprosto brskanje po spletu, potem boste najverjetneje porabili manj kot 100 MB podatkov na mesec. Po drugi strani pa, če brskate po malce bolj »podatkovno težkih« spletnih straneh, ki niso optimizirane za pametne telefone, se lahko zgodi, da si boste »pribrskali« več kot 1 GB podatkov.

Elektronska pošta

Poleg družbenih medijev in brskanja po spletu, je e-pošta verjetno druga najpogosteje uporabljena funkcija na vašem pametnem telefonu. Na srečo ne boste porabili veliko podatkov, čeprav je vaš e-račun stalno poplavljen z elektronskimi sporočili in ste visoko odzivni na vsakega od njih 24/7. Recimo, da pošljete 500 e-poštnih sporočil na dan (pa vemo, da jih ne), boste ob koncu meseca porabili le 0,5 GB podatkov (seveda, če si izmenjujete le besedilna sporočila brez priponk).

Netflix in YouTube

Aplikaciji, kot sta Netflix in YouTube, nam omogočata, da na svoji poti lažje in hitreje dostopamo do nekaterih najljubših oddaj ali nadaljevank, hkrati pa nam v tem procesu »pogoltnejo« pošastne količine podatkov. Gledanje pičlih 60 minut videa na dan (v standardni ločljivosti) lahko porabi tudi do 8 GB podatkov na mesec, medtem ko enaka količina časa gledanja videa v visoki ločljivosti lahko porabi skoraj 30 GB. Naš predlog bi bil, da se vzdržite gledanja naslednje epizode svoje najljubše nadaljevanke, dokler ne boste povezani z omrežjem Wi-Fi.

V kolikor je to za vas nesprejemljivo, vam vsekakor predlagamo neomejen prenos podatkov tudi na mobilnih napravah! Operater A1 vam ponuja novo, celovito ponudbo. Združite A1 internet, televizijo, stacionarno in mobilno telefonijo – vse na enem računu. Pri tem prihranite in uživajte v neomejenem prenosu podatkov na vseh napravah, tudi mobilnih. Če pa katere od storitev ne potrebujete, jo lahko preprosto odstranite in plačujete le, kar uporabljate.

shutterstock_614020922 5 aplikacij, ki porabijo največ prenosa podatkov cover-nagradna Nagradna igra: Osvojite pametni telefon LG K10 (2017) dslr-cover Spletni tečaj fotografije z DSLR-fotoaparatom cover-garmin Pametna ura Garmin Quatix 5 Marine ·