fbpx

YouTube in druščina v Evropi znižujejo kakovost svojih videoposnetkov

Preverili smo, kateri ponudniki pretočnih videovsebin (in drugih storitev) bodo nižali kakovost storitve.

V času domačih karanten se mora vsakdo čim bolj prilagoditi na dolgčas, ki ga prinese celodnevno ždenje v hiši. Seveda se nas je največ zateklo ravno na splet, zato so ponudniki internetnih storitev deležni povečanega prometa. Ko je prometa preveč, lahko ta ohromi delovanje neke storitve, v skrajnem primeru pa pride celo do izpada strežnikov. Zaradi povečanega povpraševanja pa so se nekateri ponudniki spletnih vsebin odločili svoje strežnike razbremeniti in uveljaviti oddajanje vsebin v nižji kakovosti.

Portal YouTube se je denimo odločil zmanjšati privzeto ločljivost videoposnetkov na 480p. Če posnetke gledamo na manjšem zaslonu, kot je pametni telefon, bo razlika skoraj neopazna. Seveda možnost gledanja HD-vsebin ne bo povsem odstranjena, jo bo pa treba ročno nastaviti ob začetku vsakega posnetka.

Kakovost posnetka bo še vedno mogoče zvišati
Kakovost posnetka bo še vedno mogoče zvišati.

Podobnega pristopa so se lotili tudi pri nekaterih ponudnikih pretočnih videovsebin, kot so Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV+ in Disney+ (zadnjega v Sloveniji tako ali tako nimamo). Netflix in druščina naj bi ravno tako zmanjšali podatkovni pretok videovsebin za okrog 25 odstotkov. Celo Sonyjev PlayStation napoveduje spremembe, saj v tem času veliko ljudi prenaša igre z njihovih strežnikov. Slednji naj bi v kratkem upočasnil hitrost prenosa iger na konzolo.

Netflix bo znižal podatkovni prenos za 25%.
Netflix bo zmanjšal podatkovni prenos za 25 %.

Zanimiv je tudi podatek, da so se vsi ponudniki odločili, da bodo (trenutno) te ukrepe uveljavili le v Evropi. Ukrep bo trajal do konca aprila, a vse se lahko še podaljša. Svoje podatkovne pipe pa za zdaj ne zapira PornHub, ki je pred kratkim svojo premium vsebino velikodušno ponudil prav vsem, ki nas je ta kriza zaprla v hišo.

Tudi PlayStation bo deležen počasnejši prenosov iger na konzolo
Tudi PlayStation bo deležen počasnejših prenosov iger na konzolo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!