picnic
Utrip mesta · kulinarika

Počasi se začenja sezona piknikov, ki bo trajala vse do jeseni. Ne bo manjkalo dobre družbe, hrane in pijače. Slovenski privrženci tradicionalnih piknikov se že veselimo perutničk, čevapčičev in pleskavic na žaru. Pogledali smo izven naših meja in poiskali tradicionalne piknike po svetu. Morda je čas, da naše poletno kulinarično popotovanje v naravnem okolju začinimo z internacionalno kuho, ki jo najdemo na piknikih po svetu.

Zgodovina piknika

V današnjem svetu piknik preprosto pomeni prijeten izlet in kulinarično doživetje na prostem. Toda, ali smo vedeli, da ima piknik, kot ga poznamo danes, svoje korenine v srednjem veku v Angliji? Piknik se je namreč razvil iz tradicije praznovanja praznikov na prostem. Srednjeveške gostije in renesančne pojedine so postavile temelje za izkušnjo piknika, v kateri uživamo danes. V Evropi so se v 14. stoletju pojavili najzgodnejši pikniki kot srednjeveške lovske pojedine v Angliji. Beseda piknik pa je bila poznana v Franciji, Nemčiji in na Švedskem, in to še preden je postala del angleške družbe. Prva uporaba besede piknik naj bi se pojavila v 16. stoletju v nekem francoskem tekstu, ki opisuje skupino ljudi v restavraciji, ki so s seboj prinesli svoje vino. Teorija pravi, da beseda piknik izhaja iz glagola piquer, kar pomeni “bosti” ali “pikati” in se rima z besedo nique, kar pomeni malenkost. Stoletja nazaj je torej piknik pomenil skupinski obrok, na katerega je vsak povabljen prinesel nekaj hrane, ki so si jo potem razdelili. V sredini 19. stoletja se je ta obrok – piknik, preselil na prosto, v naravno atmosfero, brez strogega menija in v dobro ter mladostno družbo. Takšen koncept piknika, kot ga poznamo danes, poznajo povsod po svetu; razlike so predvsem kulinarične narave.

Španija – tapas in gazpacho

V večini regij v Španiji so poletja vroča in suha, beton in asfalt v mestih pa neznosna. Tako se družine običajno odpravijo za vikend na podeželje, kjer uživajo v druženju in dobri hrani – bodisi na terasah, kavarnah ali piknikih na bregovih bližnje reke. Če Španci mesta za vikend ne morejo zapustiti, čas preživijo v parku, kjer si naredijo piknik v senci dreves. In kakšen je pravzaprav tradicionalni španski piknik? Tapas, tapas in še enkrat tapas. Piknik se prične z mrzlo juho, gazpacho. Nato sledijo pršut, posušeno sadje in pikantni siri. Mrzla paella ali španska jed z rižem se lahko postreže na velikem skupnem krožniku, kozarec penine in turrón, španska mandljeva sladica, pa sta kot nalašč pika na i.

Toskanska pojedina

Italijanski pikniki so lahko zlahka bolj zabavni in nepozabni kot obrok v najboljši restavraciji. Nič ni tako romantičnega kot italijanski piknik nekje v Toskani. Rahel vetrič, visoke ciprese, na obzorju lepota narave, podeželske vile, razpršene med vinogradi… Italijanski kulinarični izdelki, ki jih Italijani običajno izberejo za piknik, velikokrat prihajajo kar od lokalnih kmetov. Pred piknikom se ustavijo v majhnih trgovinah ali na trgu ter poskrbijo, da je vsa hrana lokalna. Kaj sestavlja italijanski piknik? Siri, razne salame, zelenjava z žara in marinirana zelenjava ter caponata, sicilijanska jed iz jajčevcev, testeninske solate in solata caprese – vse pa fino zaključi focaccia, kruh iz semoline ali pa ciabatta. Za sladico si najraje privoščijo asortima finih piškotov.

Piknik na bregovih Sene

Najbrž nihče ne razume koncepta piknika bolje kot Francozi. Ta je lahko preprost ali pa bolj dodelan, kakor nam je pač všeč – hrustljave francoske štruce, dober sir, dobri prijatelji in steklenica vina je vse, kar potrebujemo v popoldanski senci na bregovih Sene. S svojo ljubeznijo do finih in preprostih živil so Francozi osvojili čarobnost piknika. Na razprti barviti odeji se bohoti prostorna pletena košara, polna finih sirov, štruc kruha, hrušk d’Anjou, masla, oliv, paštet, nikozijske solate ter mandljev Marcona – vsa hrana prihaja s trga ali pa dobro založene trgovine z naravnimi živili. Peneč jabolčni mošt, ohlajen beli čaj s šipkovim sokom, limonada z meto ali pa kozarec vina rose hitro pogasijo žejna grla.

PREBERITE ŠE: Intervju – Jernej Zver in Maja Galuf: Jernejkitchen

Angleški piknik

Nepredvidljivo vreme je razlog, da Angleži smuknejo na zelenice takoj, ko se izza oblakov prikaže sonce. Angleški piknik si težko predstavljamo brez sendvičev in tako imenovanih scotch eggs, kjer so trdo kuhana jajca ovita v meso klobase in krušne drobtine, nato pa pečena ali ocvrta. Pite iz svinjine, sendviči iz kreše ter coronation chicken – mešanica kuhanega in ohlajenega piščančjega mesa, rozin, zelišč, začimb ter omake iz majoneze, ki je primerna tako za sendviče kot solato – so bistvene sestavine angleške košare.

Piroške, palačinke in vodka

Ruska poletja so kratka, zato preden ponovno na vrata potrka dolga in mrzla zima, Rusi še kako radi izkoristijo tople in sončne dneve. Pikniki so za njih posebne priložnosti – vzamejo si čas, tudi v najbolj zasedenih dneh, da se dobijo z bližnjimi in prijatelji, delijo hrano in pijačo, se smejejo, jočejo ter dan zaključijo z objemom in nasmehom čez obraz. In kaj najdemo v ruski košari za piknik? Najprej tradicionalno pecivo bierock, običajno polnjeno z mletim govejim mesom, zeljem in čebulo. Kebab in piroške, pecivo, palačinke, polnjene z različnimi nadevi. Zraven spadajo še vino, vodka ali sadni sok, sir, jajca, različne vrste hladnega mesa, kruh, paradižnik in kumarice, sadje ter nekaj piškotov za sladkosnede.

Azijski pridih

Korejci naravnost obožujejo piknike. Večina Korejcev (predvsem starejše generacije) pa med drugim obožuje tudi pohodništvo in ljubezen do piknikov ima gotovo kaj opraviti s hribovitim terenom Koreje ter njeno naravno lepoto. Obstaja kar nekaj korejske hrane, ki se jo zlahka prenaša ter je primerna za uživanje pri sobni temperaturi. Kimbab ali korejski suši je ena izmed najbolj tradicionalnih jedi na korejskem pikniku. Narejena je iz parjenega riža in zelenjave ter zavita v list morske alge. Običajno zraven postrežejo še kimchi, korejsko jed iz zelenjave, in danmuji, priljubljeno redkev. Druga tradicionalna jed je japchae, testeninska jed iz testenin in iz sladkega krompirja, sezamovega olja in zelenjave, ki je najboljša, ko je hladna.

Piknik v Izraelu

Piknik v Izraelu izgleda nekako tako: humus, kuskus in baba ghanoush (kuhan jajčevec, pomešan s čebulo, paradižnikom, olivnim oljem ter z različnimi dodatki) – vse te jedi so kot nalašč za deljenje. Krekerji, pite, štruca kruha in zelenjava poskrbijo za bogat obrok. Nikakor pa ne smemo pozabiti na praznik Lag Ba’Omer, ko se spominjajo vstaje proti rimskemu imperiju. Na ta dan se prižgejo kresovi, spremljajo pa jih piknik ter izraelska ljudska glasba ter ples. Tradicionalna hrana za ta piknik je sila preprosta. Hladna in olupljena trdo kuhana jajca udeleženci običajno prinesejo s seboj. Jedo jih s krompirjem, ki ga spečejo v ognju kresa.

PicMonkey Collage malina Čokoladni atelje Dobnik – sveža malinova mousse torta Easter Feast Nasveti za peko: Velika noč in tradicionalna slovenska potica Dietary food background Spomladanske prehranske navade in dieta za boljše počutje Jernej Kitchen Jernejkitchen: PDF knjižica z osnovnimi recepti priprave kislega testa in kruha