12 pravil za peko na žaru: vrhunsko pripravljene jedi na žaru

Foto: Kaboompics / Pexels

Peka na žaru se sliši kot najbolj preprosto opravilo na svetu, a pravi žar mojstri vedo, da sproščen piknik ni izgovor, da se ne bi nadvse potrudili in gostom postregli vrhunskih jedi. Za popolno doživetje in okuse, se pri peki na žaru držite teh pravil.

1. Žar ogrevajte dovolj dolgo

Pred začetkom peke žar ploščo ali rešetko ogrevajte vsaj 20 minut. Tako pripravljen žar bo mesu dal tisti pravi dimljen okus.

Žari na oglje
Prižgite oglje in pustite, da ta gori dokler briketi ne postanejo beli in pepelnati. Nato žar pokrijete s pokrovom in ga ogrevajte približno 15 minut. Ko pokrijete žar morate odpreti vse lopute za kroženje zraka.

Plinski žari
Odprite žar in ga prižgite. Ogrevanje nastavite na najvišjo temperaturo. Nato pokrov zaprite in nekaj časa počakajte, da se vse dobro sekreje. Pred peko temperaturo znižajte.

Foto: Taylor Grote/ Unsplash

2. Rešetk ne namažite z oljem

Rešetk ni primerno mazati z oljem, saj se rado zažge. Poleg tega olje sprošča v meso dim in ogljik, kar vpliva na okus mesa. Namesto rešetk z oljem raje rahlo namažite hrano, ki jo nameravate speči na žaru. Tako boste preprečili, da bi se hrana prijemala na rešetko.

Foto: Gita Krishnamurti /Unsplash

3. pravilno nastavite zračnike na žaru za oglje

Večina žarov z ogljem ima dve odprtini: eno na dnu in eno na vrhu. Spodnji zračnik nadzoruje, koliko kisika se dovaja v ogenj, zato z njim nadzirate toploto. Bolj ko ga odprete, bolj vroč je žar. Zgornji zračnik je običajno vedno odprt, saj zaradi njega zrak kroži. V koliko ga zaprete žar lahko popolnoma ugasne.

4. Ne uporabljajte vročih točk vašega žara

Skoraj vsak žar ima vroče in hladne točke, to pomeni, da so nekateri predeli žara zelo vroči, drugi pa hladni. Točke so pomembne, saj je potrebno najti temperaturo, ki bo omogočila enakomerno pečenje vašega mesa. V kolikor pečete na vroči točki, se vam lahko zgodi, da bo meso prehitro pečeno, v notranjosti pa surovo. V kolikor želite najti vroče točke vašega žara, nanj položite kos kruha, saj se tam ta hitro zažge.

Najboljši žari 2021: žari na oglje, plinski žari, električni žari, smokerji

5. Meso pravilno marinirajte

Če meso pustite v marinadi predolgo, bo izgubilo okus in strukturo. Da se to ne bi zgodilo, se držite časovnih omejitev pri marinadi mesa.

  • rdeče meso in svinjina: od 2 do 24 ur
  • perutnino: od 2 do 12 ur
  • ribe: od 15 do 30 minut
Foto: Narda Yescas /Pexels

6. Ne zažgite lesenih nabodal

Če sami pripravljate nabodala so ta v večini narejena iz bambusa, ta pa zelo hitro zgori. Da bi preprečili hitro gorenje jih pred pečenjem vsaj za 30 minut namočite v vodo.

Foto: Pixabay/Pexels

7. Pazite na toploto in ne odpirajte pokrova

Tako kot odpiranje pečice, tudi odpiranje žara povzroči, da temperatura občutno pade. To povzroči, da je hrana neenakomerno pečena.

8. Pazljivo s sladkimi omakami

Sladke omake za meso so zaradi visoke vsebnosti sladkorja nagnjene k hitremu pečenju, zato raje počakajte in z njimi meso namažite tik pred koncem peke.

9. Oglju ne dodajajte tekočine za gorenje

Oglja ni priporočljivo mazati s tekočinami za gorenje, saj da hrani nezaželen okus. Vsi briketi, ki jih danes kupite v trgovini ne potrebujejo tekočine, saj gorijo dosledno in dolgo časa. Lahko pa uporabite tudi les, ki mesu da še posebno pristen okus. Predvsem je cenjen les starih vinskih trt, figovih dreves, bukovine. Za žerjavico, ki bo držala dalj časa, uporabite trši in debelejši les. Žerjavico pripravite tako, da v kurišče žara natrgate nekaj papirja, nanj naložite trske in v papir podtaknete vžigalico. Ko se vnamejo trske, prilagajte debelejše kose lesa. Ko se ti spremenijo v žerjavico, ste pripravljeni na peko.

Najboljši žari 2021: žari na oglje, plinski žari, električni žari, smokerji

10. Zelenjavo pečite v žar košarici

Če ste kdaj poskusili na žaru peči zelenjavo kot so beluši ali korenje, veste, kako težko je preprečiti, da bi padli skozi rešetke. Da bi se izognili tovrstnim težavam, dajte zelenjavo v žar košarico, ki jo nato postavite neposredno na žar.

Foto: Mika Baumeister /Unsplash

11. Meso mora po peki počivati

Hrana z žara je boljšega okusa, če po končani peki krajši čas počiva. Pustite, da vaše meso, zavito v folijo, po peki počiva. To pomaga, da se vsi sokovi v mesu porazdelijo. Količina počivanje se razlikuje od vrste mesa in tehnike pečenja, vendar običajno naj ta traja vsaj 15 minut.

12. Po uporabi počistite žar

Če je peka na žaru veselje, je čiščenje žara nuja. Rešetke z ostanki hrane so odbijajoče, zdravju škodljive, novo pečena hrana na njih pa dobi neprijeten priokus. Zato žar očistite takoj, ko končate z njegovo uporabo. Čiščenje z žično krtačo je običajno dovolj, da žar ohranite čist. Poskrbeti pa morate tudi za čiščenje zračnikov, pokrova, gorilnikov in ostalih povšin.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!