fbpx

Zakaj je vrtnarjenja dobro za vaše mentalno zdravje?

Foto: Gustavo Fring / Pexels

Nedavne študije o vplivu vrtnarjenja na življenje, so utrdile anekdotične dokaze, kako učinkovito je vrtnarjenje. Dejansko so raziskave o psiholoških koristih vrtnarjenja na zdravljenja bolnikov z depresijo pokazale odlične rezultate.

Že dolgo je znano, da so ljudje v sončnem poletju srečnejši kot v temnejših, hladnejših letnih časih. Študije pravijo, da je eno največjih orodij za ohranjanje njegovega duševnega zdravja vrtnarjenje na prostem. Biti zunaj v vsakem vremenu in vsaki sezoni vas poveže z nečim večjim od vas samih. Poveže vas z ritmom življenja! In poveča zadovoljstvo z življenjem. Ali ste že kdaj občutili ponos, ko ste prvič družini na mizo postavili solato, ki je bila v celoti narejena iz doma pridelanih sestavin?

Projekti vrtne skupnosti se vse pogosteje (in učinkovito) uporabljajo za zdravljenje osamljenosti in depresije. Tisti, ki se poslužujejo tega, poročajo o koristih družbenega in terapevtskega vrtnarstva, vključno z večjo samozavestjo, razvojem vrtnarskih, socialnih in delovnih veščin, večjim občutkom za splošno dobro počutje, in priložnost za socialno interakcijo in razvoj samostojnosti. Občutek skupnosti, ki ga ponuja vrtnarjenje, lahko resnično dvigne razpoloženje in vrtnarjem zagotovi prepotrebno druženje, zlasti v težkih obdobjih.

Poveže vas z naravo

Vrtnarjenje vam omogoča tesno sodelovanje s cikli narave, katerih zanesljiv ritem je pred nami. To pomaga dati občutek perspektive – mati narava je večja od naših težav in bolj odporna, kot si lahko predstavljamo.

Če pomagate krhki sadiki prerasti v orjaško sončnico ali opazujete, kako poganjki brstijo v čudovite vrtnice, se boste lahko zavedali možnosti življenja. Za izkoriščanje zdravilnih prednosti vrtnarjenja ne potrebujete veliko izkušenj ali veliko prostora. Medtem ko skrbite za rastline, da rastejo, s tem negujete rast in spremembe v sebi. Za tiste, ki se borijo s svojim duševnim zdravjem, je to lahko močno sporočilo.

 

Takšne ugotovitve morda ne bodo presenetile vseživljenjskih vrtnarjev, lahko pa navdihnejo ostale, da stopijo ven, potisnejo roke v tla in začnejo pot k tesnejšemu odnosu z naravo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!