shutterstock_106633085
V zraku · buzz buzz

Vse inteligentne ljudi krasi ena zelo vredna stvar, ki je v bistvu tudi dokaz njihove inteligence.

Pametni ljudje se lažje prilagajajo novonastalim in nepoznanim situacijam. V kolikor se znajdejo v neprijetni situaciji, se bodo z njo lažje spoprijeli. V glavnem se namreč osredotočajo na svoje delo in so zelo vztrajni. So duhoviti, radovedni in odprti za nove ideje. Skupna pa jim je tudi ena zanimiva lastnost: vedo, da ne vedo vsega.

Čeprav se to na prvi pogled sliši protislovno, je povsem res. Inteligentni ljudje bodo vedno brez zadržkov priznali, da na primer o nečem niso povsem prepričani ali pa da o nečem niso dovolj dobro poučeni. Besedna zveza “ne vem” zanje ni sramotna. Namreč le tisti, ki vedo, da ne vedo vsega, so pripravljeni vložiti dodatni trud v učenje, da bi lahko bili na določenem področju boljši.

Na drugi strani pa imajo manj inteligentni ljudje težave s priznavanjem svojega neznanja. S pretvarjanjem, da nekaj vedo, ko temu ni tako, tvegajo, da bodo naredili določene poteze, ki jih lahko celo ogrozijo. To se imenuje Dunning-Krugerjev učinek (poimenovan je po raziskovalcih, socialnih psihologih Dunningu in Krugerju) in najbrž smo že vsi bili priča njegovi uresničitvi. Le pomislite na kakšna družinska ali prijateljska druženja, ko eden izmed članov drzno trdi, da ima prav in da je mnenje drugih neumno, da niso pravilno obveščeni in da imajo preprosto narobe. Kljub temu pa je vsem v tistem prostoru (razen glasnemu članu) jasno, da nima pojma o stvareh, ki jih govori, kljub temu pa v svoji ignoranci nadaljuje. Originalno študijo lahko najdete na tej povezavi.

Če povzamemo – saj veste, kako nas učijo: ni neumnih vprašanj, so le neumni odgovori. Zapomnite si torej, da nikoli ni sramota vprašati in poiskati nasvet tistih, ki so bolj izkušeni!

Bonus: filmi, ki jih cenijo in gledajo le inteligentni ljudje

Včasih dober film zahteva tudi dober um, da ga ceni in razume. Za tiste, ki uživajo v nekoliko večji stimulaciji možganov, imamo v nadaljevanju pripravljenih nekaj resnično zabavnih in pametnih filmov.

Kotlar, Krojač, Vojak, Vohun (Tinker Tailor Soldier Spy, 2011)

2001: Vesoljska odiseja (2001: A Space Odyssey, 1968)

Sovražnik (Enemy, 2013)

Drevo življenja (The Tree of Life, 2011)

Zaklonišče (Take Shelter, 2011)

Biti John Malkovich (Being John Malkovich, 1999)

Koža, v kateri živim (La piel que habito, 2011)

Pogovoriti se morava o Kevinu (We Need to Talk About Kevin, 2011)


musk Ni šlo vse kot po maslu: to so prve službe svetovnih milijarderjev shutterstock_1258178125 20 življenjskih resnic, ki si jih nihče ne želi priznati christian-dubovan-Y_x747Yshlw-unsplash 8 simpl pravil bogatašev, zaradi katerih so bogati! shutterstock_310842773 Kdaj je črni petek 2019 (black friday)? ·