dune-house-studio-vural-cape-cod-massachusetts_dezeen_sq
Utrip mesta · arhitektura

Včasih moramo, da bi lahko napredovali, stopiti korak nazaj. Studio Vural iz Brooklyna se je moral pri ustvarjanju nove generacije hipertrajnostnih hiš ozreti kar 500 milijonov let nazaj. In tako je nastala ta lepotica.

Navdih so pri Studiu Vural našli v lignju. Ta ima namreč neverjetno sposobnost: njegova koža lahko spreminja barvo, da se lažje prilagodi in skrije v okolici. To lahko ligenj sproži načrtno (torej možgani pošljejo informacijo koži in ta se začne spreminjati) ali pa se to zgodi popolnoma samodejno. In ravno to je bil navdih za objekt, skrit v sipino plaže na Cape Codu, ki je energetsko popolnoma samostojen in neodvisen. 

Hiša Dune deluje prek avtonomnega omrežja, ki ga poganjajo sončni paneli in miniaturne vetrne turbine, ki proizvajajo več energije, kolikor je objekt porabi. Da bi še povečali učinkovitost objekta, so strukturo “vkopali” na plaži Cape Coda. Pesek in lokalno grmičevje so uporabili za fasado, s katero so izolirali betonsko prostornino in tako uravnali okoliško temperaturo z geotermalnimi temperaturami pokrajine.

V notranjosti so minimalistično urejeni bivalni prostori za steklenimi stenami, ki prepuščajo ogromno naravne svetlobe in omogočajo pomirjujoč pogled na obalo.

Galerija: hiša na Cape Codu

Hiša na Cape CoduOdpri galerijo

 

Lafay Resort & Spa Lefay Resort & Spa: italijanski gorski prestiž v Dolomitih download (27) Najbolj čarobna namestitev, ki jo ponuja Airbnb: vesoljska ladja na škotskem osamelcu Podjetje Admares bo naredilo kar 16 plavajočih hotelov. FIFA 2022: v Katarju bodo nogometni navdušenci bivali v plavajočih hotelih 20478672_124257308195420_951995598695825408_n Trend: mini hiše za veliko življenje · · ·