Lepota in funkcionalnost: hiša v sipini na obali Cape Coda

Včasih moramo, da bi lahko napredovali, stopiti korak nazaj. Studio Vural iz Brooklyna se je moral pri ustvarjanju nove generacije hipertrajnostnih hiš ozreti kar 500 milijonov let nazaj. In tako je nastala ta lepotica.

Navdih so pri Studiu Vural našli v lignju. Ta ima namreč neverjetno sposobnost: njegova koža lahko spreminja barvo, da se lažje prilagodi in skrije v okolici. To lahko ligenj sproži načrtno (torej možgani pošljejo informacijo koži in ta se začne spreminjati) ali pa se to zgodi popolnoma samodejno. In ravno to je bil navdih za objekt, skrit v sipino plaže na Cape Codu, ki je energetsko popolnoma samostojen in neodvisen. 

Hiša v sipini
Hiša v sipini

Hiša Dune deluje prek avtonomnega omrežja, ki ga poganjajo sončni paneli in miniaturne vetrne turbine, ki proizvajajo več energije, kolikor je objekt porabi. Da bi še povečali učinkovitost objekta, so strukturo “vkopali” na plaži Cape Coda. Pesek in lokalno grmičevje so uporabili za fasado, s katero so izolirali betonsko prostornino in tako uravnali okoliško temperaturo z geotermalnimi temperaturami pokrajine.

V notranjosti so minimalistično urejeni bivalni prostori za steklenimi stenami, ki prepuščajo ogromno naravne svetlobe in omogočajo pomirjujoč pogled na obalo.

Galerija: hiša na Cape Codu

 

Dodatne Informacije

Več informacij: 
studiovural.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Lumipod: zastekljene kabine, postavljene v samo srce narave