Lexus Digital Outer Mirrors
Utrip mesta · mobilno

Tehnološki napredek si ne vzame predaha, razvoj novih stvari pa doživljamo eksponentno hitro. Težava je v birokratskih ovirah, ki večinoma močno zaostajajo za novimi znanstveno-inženirskimi pogruntavščinami. Na Japonskem so preskočili tudi to oviro in bodo v avtomobile prvi dobili kamere namesto ogledal.

Avtomobilski proizvajalci imajo navado, da najnovejše tehnološke rešitve, predstavijo v avtomobilih najvišjega cenovnega razreda. Lexus je v tem primeru ubral drugačno pot in bo svoja digitalna ogledala predstavil na limuzini ES, ki se ni med najdražjimi modeli tovarne Lexus. Od oktobra dalje si bo mogoče omisliti tako imenovana Lexus Digital Outer Mirrors oziroma digitalna zunanja ogledala. Namesto klasičnih ogledal bodo namesto njih namestili ozke ležeče ‘stebričke’. Zaradi manjše velikosti se bo s tem izboljšala vidljivost iz avtomobila in zmanjšal hrup vetra, ki so ga ustvarjala klasična ogledala. Kvadratni 5-palčni zasloni na notranji strani vrat bodo prikazovali sliko iz zunanjih kamer.

Prednost kamer v primerjavi s tradicionalnimi ogledali je v njihovi prilagodljivosti. Ko voznik vključi smerokaz, kamera oddalji sliko in s tem prikaže večji del dogajanja za avtomobilom. Če sistem nadzora mrtvih kotov zabeleži avtomobil, ki ga voznik ne more videti, bo kamera samodejno prilagodila sliko, da bo avtomobil v mrtvem kotu vozniku bolj opazen. Kamere močno pripomorejo pri vožnji nazaj, vozniki pa si lahko po želji prilagajajo sliko, ki jih prikazuje kamera. Varnejša bo tudi vožnja ponoči, saj bodo kamere osvetlile sliko in omogočile vozniku, da bo videl več, kot bi tradicionalna ogledala v temi lahko odsevala.

Lexus je ‘pospravil’ kamere v majhne odprtine, njihova oblika pa bo preprečevala vodi in snegu, da bi se nabirala na kameri. Ravno zaradi tega je ohišje kamere tudi ogrevano. Digitalna ogledala imajo v mislih tudi pri drugih znamkah. Nedavno je Audi predstavil koncept e-Tron, ki naj bi imel digitalna ogledala, Mercedes-Benz pa jih je namestil na novega Actrosa. Ta bo imel v A-stebričkih 15-palčna zaslona za prikazovanje slike. Odstranitev ogledal pri tovornjaku naj bi prispevala k 5 % manjši porabi goriva. Takšne in drugačne tehnološke pogruntavščine so seveda dobrodošle, še posebno, če se z njimi poveča varnost. Upamo lahko, da bo temu hitro sledila tudi birokracija, da bomo imeli hitreje korist od moderne tehnologije.

Galerija slik: Lexus Digital Outer Mirrors

Lexus Digital Outer MirrorsOdpri galerijo

ezgif.com-webp-to-jpg eVTOL: prvi leteči taksi na električni pogon Hyundai i30 Hyundai i30: prenova Golfovega rivala mesto - FORD_2018_FOFORD_2018_FOCUS_ST-LINE__01 Popolnoma novi Ford Focus, povsem novi standardi vožnje Volvo V60 Volvo V60: deklasiral nasprotnike v razredu · · · · ·